Kesihatan

Ayuh, kenali simptom awal HIV lebih awal

Penting bagi anda untuk mengenali gejala awal HIV atau Virus Imunodefisiensi Manusia sejak usia dini. HIV adalah sejenis virus yang boleh menyebabkan penurunan fungsi sistem imun manusia.

Kemudian, virus ini akan menyerang dan menjangkiti sel darah putih manusia, terutama sel T (sel CD4), yang mempunyai peranan penting dalam memerangi jangkitan.

Sekiranya keadaan ini tidak dikendalikan, secara beransur-ansur virus HIV secara signifikan akan mengurangkan jumlah sel T di dalam badan, sehingga menjadikan penghidapnya sangat mudah terkena pelbagai penyakit berjangkit. Berikut adalah gejala awal HIV yang penting untuk anda ketahui.

Gejala awal HIV

Bagi mereka yang dijangkiti virus HIV, biasanya akan menyebabkan sejumlah gejala awal. Gejala yang timbul pada amnya sangat ringan dan tidak mempunyai ciri khas.

Bahkan sama dengan pelbagai gejala yang timbul akibat serangan virus lain, seperti demam, batuk, dan keletihan.

Menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Amerika Syarikat, seseorang secara amnya akan merasakan gejala awal HIV dalam 1-2 bulan selepas jangkitan. Walau bagaimanapun, pada beberapa orang, gejala dapat muncul lebih awal atau sekitar 2 minggu setelah jangkitan.

Kadang-kadang, gejala HIV tidak muncul pada beberapa orang yang dijangkiti. Namun, jika ia berlaku, ia biasanya berlangsung selama beberapa hari hingga beberapa minggu. Berikut adalah beberapa gejala awal HIV yang perlu anda ketahui:

 • Demam, boleh menjadi demam biasa, atau demam tinggi.
 • KeletihanSetelah seseorang dijangkiti virus HIV, sistem ketahanannya cenderung menurun yang boleh menyebabkan rasa letih dan lesu.
 • Batuk, ini juga merupakan salah satu gejala awal HIV yang perlu diperhatikan. Kerana gejala batuk ini dapat bertahan selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan.
 • Cirit-birit, seseorang yang dijangkiti HIV biasanya akan sering mengalami gejala cirit-birit, walaupun mereka telah mengambil ubat cirit-birit tertentu.
 • ruamGejala-gejala ini boleh berlaku awal atau lambat setelah seseorang dijangkiti virus HIV.
 • Sakit kepala dan sakit tekak, sama dengan gejala yang timbul akibat selesema, atau dikenali sebagai sindrom retroviral akut.
 • Kelenjar getah bening yang bengkak, hasil keradangan yang berlaku kerana jangkitan, dll.

Gejala akut HIV ini kemudian akan hilang, dan memasuki tahap kedua jangkitan, iaitu tahap dan gejala atau fasa pendam.

Pada peringkat ini, jangkitan HIV tidak akan menyebabkan gejala untuk jangka masa yang panjang, iaitu sekitar 5 hingga 10 tahun. Walaupun anda tidak mempunyai simptom, anda masih boleh menyebarkan HIV kepada orang lain.

Tanpa rawatan, maka status HIV dapat berkembang hingga memasuki tahap ketiga. Pada masa ini, sistem ketahanan badan sangat rendah sehingga anda menghidap AIDS.

Apabila anda telah mencapai tahap lanjut HIV hingga AIDS, gejala yang mungkin timbul termasuk keletihan yang berpanjangan, demam selama lebih dari 10 hari.

Gejala lain adalah sesak nafas, sakit tekak, jangkitan kulat pada kulit atau faraj, cirit-birit kronik (cirit-birit berlarutan berlangsung selama berminggu-minggu), berpeluh malam dan penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas.

Baca juga: Benarkah orang dengan HIV / AIDS berisiko lebih besar dijangkiti COVID-19?

Gejala HIV pada wanita

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis KesihatanBerikut adalah senarai gejala khusus yang biasanya berlaku pada wanita:

Gejala awal seperti selesema

Pada minggu-minggu awal setelah dijangkiti HIV, tidak jarang orang tidak mengalami gejala. Beberapa orang mungkin mengalami gejala seperti selesema ringan, seperti:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Kurang tenaga
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Ruam

Gejala ini sering hilang dalam beberapa minggu. Tetapi dalam beberapa kes, mungkin memerlukan masa sehingga 10 tahun untuk munculnya gejala yang lebih teruk.

Ruam kulit dan luka kulit

Sebilangan besar penghidap HIV mengalami masalah kulit. Ruam adalah gejala biasa HIV, dan pelbagai jenis ruam kulit dikaitkan dengan keadaannya.

Luka, atau luka, juga boleh terbentuk pada kulit mulut, alat kelamin, dan dubur orang dengan HIV. Namun, dengan rawatan yang tepat, masalah kulit menjadi lebih teruk.

Kelenjar bengkak

Kelenjar getah bening terletak di seluruh tubuh manusia, termasuk leher, belakang kepala, ketiak, dan pangkal paha. Sebagai sebahagian daripada sistem imun, kelenjar getah bening menangkis jangkitan dengan menyimpan sel-sel imun dan menyaring patogen.

Ini selalunya merupakan salah satu tanda awal HIV. Pada orang yang hidup dengan HIV, kelenjar bengkak dapat bertahan selama beberapa bulan.

Jangkitan

HIV menjadikan sistem kekebalan tubuh lebih sukar untuk melawan kuman, memudahkan jangkitan oportunistik.

Beberapa di antaranya termasuk radang paru-paru, batuk kering, dan kandidiasis oral atau vagina. Jangkitan kulat (sejenis kandidiasis) dan jangkitan bakteria mungkin lebih biasa pada wanita yang positif HIV, dan lebih sukar untuk dirawat.

Demam dan berpeluh malam

Orang yang menghidap HIV mungkin demam rendah untuk jangka masa panjang. Suhu antara 37.7 ° C dan 38.2 ° C dianggap sebagai demam rendah.

Tubuh mengalami demam jika ada masalah kesihatan, tetapi penyebabnya tidak selalu jelas. Oleh kerana demam rendah, mereka yang tidak menyedari status positif HIV mereka boleh mengabaikan simptomnya. Kadang kala, peluh malam yang mengganggu tidur boleh disertai demam.

Perubahan haid

Wanita dengan HIV boleh mengalami perubahan dalam kitaran haid mereka. Tempohnya mungkin lebih ringan atau lebih berat dari biasanya, atau mungkin tidak ada tempoh sama sekali.

Wanita positif HIV juga mungkin mengalami gejala pramenstruasi yang lebih teruk.

Meningkatkan wabak jangkitan kelamin

Human papillomavirus (HPV), yang menyebabkan ketuat genital lebih aktif pada orang dengan HIV. HIV juga boleh menyebabkan wabak yang lebih kerap dan lebih sengit pada orang dengan herpes genital.

Penyakit radang pelvis

Penyakit radang panggul adalah jangkitan pada rahim, tiub fallopio, dan ovari. Penyakit ini pada wanita positif HIV lebih sukar untuk diubati. Di samping itu, gejala boleh bertahan lebih lama daripada biasa atau berulang lebih kerap.

Gejala HIV pada lelaki

Gejala HIV pada amnya sama pada wanita dan lelaki. Walau bagaimanapun, menurut penjelasan mengenai garis kesihatan, Salah satu gejala khas HIV pada lelaki adalah ulser pada zakar. HIV boleh menyebabkan hipogonadisme, atau pengeluaran hormon seks yang lemah, pada kedua-dua jantina.

Walau bagaimanapun, kesan hipogonadisme pada lelaki lebih mudah diperhatikan daripada kesannya pada wanita. Gejala testosteron rendah, aspek hipogonadisme, boleh merangkumi disfungsi ereksi (ED).

Tempoh asimtomatik

Setelah gejala awal hilang, HIV mungkin tidak menyebabkan gejala tambahan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Selama ini, virus itu mereplikasi dan mula melemahkan sistem imun.

Seseorang pada peringkat ini tidak akan merasa atau kelihatan sakit, tetapi virus itu masih aktif. Mereka boleh menyebarkan virus dengan mudah kepada orang lain. Inilah sebabnya mengapa ujian awal, walaupun bagi mereka yang merasa sihat, sangat penting.

Gejala HIV pada kulit

Ruam sebagai gejala awal HIV. Ruam adalah gejala HIV yang biasanya berlaku dalam dua bulan pertama setelah dijangkiti virus.

Seperti simptom awal HIV yang lain, mudah untuk menyangka ruam ini kerana jangkitan virus lain. Oleh itu, penting untuk belajar bagaimana mengenal pasti ruam ini dan bagaimana merawatnya.

Menurut UC San Diego Health melaporkan dari laman tersebut Garis Kesihatan, 90 peratus orang yang hidup dengan HIV mengalami gejala kulit dan perubahan pada beberapa tahap penyakit ini.

Ruam boleh timbul disebabkan oleh keadaan yang disebabkan oleh HIV, atau boleh menjadi kesan sampingan dari ubat HIV, yang disebut obat antiretroviral.

Gejala HIV di lidah

Luka canker, juga dikenali sebagai bisul, adalah gejala biasa HIV. Luka canker boleh memberi kesan besar terhadap kualiti hidup seseorang jika mereka tidak mendapatkan rawatan.

Orang yang hidup dengan HIV lebih cenderung mengalami masalah kesihatan mulut kerana virus dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh, yang menjadikannya lebih sukar untuk melawan jangkitan.

mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sekitar 40-50 peratus orang yang hidup dengan HIV mengalami jangkitan mulut yang boleh menyebabkan komplikasi pada mulut, termasuk luka.

Luka canker boleh menyakitkan dan menjadikan makan, menelan, dan mengambil ubat lebih sukar.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk gejala HIV muncul?

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) , gejala HIV primer mungkin muncul dua hingga empat minggu setelah pendedahan awal. Gejala boleh berlanjutan selama beberapa minggu. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin menunjukkan gejala hanya beberapa hari.

Orang dengan HIV awal kadang-kadang tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi mereka masih boleh menyebarkan virus kepada orang lain. Ini dikaitkan dengan replikasi virus yang cepat dan tidak terkawal yang berlaku pada minggu-minggu awal setelah dijangkiti virus.

Fasa jangkitan HIV

Seseorang yang dijangkiti virus HIV akan mengalami tiga peringkat jangkitan. Tahap pertama disebut jangkitan akut atau serokonversi, yang dicirikan oleh gejala seperti selesema atau sindrom retroviral akut.

Pada tahap ini, tubuh akan berusaha melawan dan menaklukkan virus HIV yang menyerang sistem imun.

Berikut ini adalah penerangan lengkap mengenai tiga fasa jangkitan HIV:

Fasa pertama

Tahap pertama jangkitan HIV sering disebut sebagai jangkitan HIV primer. Pada tahap ini, seseorang akan mengalami sejumlah gejala awal HIV seperti yang telah disebutkan sebelumnya.

Gejalanya serupa dengan selesema, jangkitan saluran pernafasan, dan jangkitan saluran pencernaan

Tahap kedua adalah tahap di mana virus HIV menjadi kurang aktif, walaupun virus itu masih ada di dalam badan. Pada peringkat ini, seseorang tidak akan merasakan gejala untuk jangka masa yang panjang, 5 hingga 10 tahun.

Sebenarnya, pada fasa ini, virus HIV sebenarnya berkembang dan merosakkan sistem imun, jadi ia mesti diperhatikan. Fasa kedua jangkitan HIV juga dikenali sebagai tahap laten klinikal.

Fasa ketiga

Sekiranya jangkitan HIV tidak ditangani dengan serius, ia akan terus berlanjutan dan memasuki fasa ketiga atau AIDS. Pada fasa ini, sistem kekebalan tubuh pasien mengalami kerusakan parah sehingga menjadi sangat mudah terkena jangkitan.

Demam dan keletihan yang berpanjangan, jangkitan kuku, jangkitan kulat pada kulit atau vagina, sesak nafas, cirit-birit kronik, sakit kepala, penurunan berat badan, dan berkeringat malam yang kerap adalah beberapa contoh gejala AIDS yang mungkin dialami penderita.

Sahkan dengan ujian HIV

Sekiranya anda mengalami satu atau lebih gejala di atas, jangan fikir anda dijangkiti HIV. Sebaiknya berjumpa doktor untuk menjalani ujian HIV. Ujian HIV sangat digalakkan kerana dapat memberikan hasil yang lebih tepat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!