Kesihatan

5 Fungsi Penting Karbohidrat untuk Tubuh: Dapat Meningkatkan Fungsi Otak untuk Mengekalkan Berat Anda!

Karbohidrat adalah zat makanan makronutrien atau makanan yang sangat diperlukan oleh tubuh. Anda boleh mendapatkan karbohidrat dari roti, pasta, kacang, kentang, beras, dan bijirin. Tetapi apa sebenarnya fungsi karbohidrat untuk badan?

Jenis karbohidrat

Sebelum membincangkan fungsi karbohidrat, anda perlu mengetahui jenis karbohidrat yang terbahagi kepada dua, iaitu karbohidrat sederhana dan karbohidrat kompleks.

Karbohidrat sederhana adalah karbohidrat yang terdiri daripada satu molekul (monosakarida) atau dua molekul (disakarida) gula. Karbohidrat jenis ini mampu memberikan sumber tenaga yang cepat untuk tubuh.

Namun, dalam masa yang singkat, badan akan berasa lapar lagi. Anda boleh mendapatkan karbohidrat sederhana dalam roti, gula, dan gula-gula.

Manakala karbohidrat kompleks terdiri daripada rantai molekul panjang (polisakarida). Karbohidrat jenis ini dapat membuat perut terasa kenyang lebih lama, mengandungi lebih banyak vitamin, mineral, dan serat. Jenis ini terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan pasta.

Baca juga: Makanan yang Mengandungi Kompleks berbanding Karbohidrat Ringkas, Mana Yang Lebih Baik?

Fungsi karbohidrat untuk badan

Pengambilan karbohidrat tidak boleh melebihi keperluan harian mengikut kalori yang diperlukan oleh badan, sehingga karbohidrat dapat berfungsi secara optimum dalam tubuh.

Inilah fungsi karbohidrat yang perlu anda ketahui.

1. Membekalkan tenaga untuk badan

Sebilangan besar karbohidrat dalam makanan yang dicerna dipecah menjadi glukosa. Kemudian glukosa akan memasuki aliran darah. Glukosa adalah sumber tenaga utama untuk badan.

Glukosa dalam darah kemudian ditarik ke sel-sel badan. Nah, glukosa itu digunakan untuk menghasilkan molekul bahan bakar yang disebut adenosin trifosfat (ATP) melalui rangkaian proses yang kompleks yang dikenali sebagai respirasi sel untuk menghasilkan tenaga.

Sebenarnya lemak dan protein juga dapat memberikan tenaga untuk tubuh, tetapi jika anda makan campuran karbohidrat dan lemak, sel-sel di dalam badan anda lebih suka menggunakan karbohidrat sebagai sumber tenaga utama.

2. Kesihatan pencernaan

Makanan yang mengandungi karbohidrat dalam bentuk serat sebenarnya dapat berfungsi untuk meningkatkan kesihatan sistem pencernaan dalam tubuh anda.

Serat akan mengelakkan anda sembelit, mengurangkan risiko cirit-birit sambil membantu mengekalkan ketumpatan najis. Apabila sistem pencernaan dalam badan lancar, anda akan secara automatik mengelakkan perut kembung.

Sebagai catatan, makan makanan yang tinggi serat juga dapat mengurangi kemungkinan anda terkena penyakit usus besar, seperti diverticulitis.

3. Mengekalkan berat badan

Mengonsumsi karbohidrat kompleks akan membuat anda berasa kenyang dalam jangka masa yang lama. Ini boleh berlaku kerana badan akan memecahnya secara perlahan. Dengan cara itu, makan karbohidrat kompleks akan membuatkan anda kurang makan sehingga berat badan anda terkawal.

4. Mengurangkan risiko penyakit lain

Makan karbohidrat sederhana atau halus boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan jantung. Namun, sebenarnya ada jenis karbohidrat lain yang dapat mengurangkan risiko penyakit, iaitu karbohidrat kompleks.

Karbohidrat kompleks, terutama serat, berperanan untuk menjaga kadar kolesterol daripada melambung tinggi. Selain itu, karbohidrat kompleks juga dapat menjauhkan anda dari diabetes kerana tidak menyebabkan lonjakan gula darah.

5. Mengekalkan fungsi otak

Tahukah anda bahawa otak adalah organ yang paling banyak menggunakan tenaga tubuh berbanding dengan organ lain? Dilaporkan dari laman web Garis Kesihatan, otak menggunakan 20 peratus tenaga badan. Tenaga ini, tentu saja, berasal dari glukosa, yang merupakan hasil pencernaan karbohidrat dalam badan.

Sekarang, setelah mengetahui serangkaian fungsi karbohidrat untuk tubuh, anda perlu memastikan pengambilan karbohidrat dalam badan mencukupi tetapi tidak berlebihan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!