Kesihatan

Bukan sahaja anda dapat meningkatkan selera makan, halia juga berguna untuk rahim

Temulawak atau mereka yang mempunyai nama saintifik Curcuma xanthorrhiza adalah tumbuhan yang dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan. Salah satu kelebihan halia untuk rahim.

Apa faedahnya dan sejauh mana penyelidikan menyokong penggunaan temulawak? Ayuh, lihat ulasan berikut untuk mengenal tanaman herba ini, bermula dari khasiat untuk rahim dan faedah kesihatan yang lain.

Mengenal halia

Temulawak sering disebut sebagai kunyit Jawa, kerana bentuk dan warna yang menyerupai kunyit. Tetapi sebenarnya kunyit dan halia adalah tanaman yang berbeza.

Temulawak adalah tanaman yang berasal dari Indonesia dan boleh ditanam di negara lain seperti Filipina, Thailand, Sri Lanka dan Malaysia. Tumbuhan herba ini banyak digunakan sebagai ramuan dalam campuran herba.

Temulawak dan faedah kesihatannya

Seperti yang ditulis dalam sebuah penelitian, temulawak itu dimakan oleh jamu kerana diyakini dapat membantu menyembuhkan berbagai masalah kesihatan. Seperti penyakit hati, sembelit, cirit-birit berdarah, disentri, buasir, demam pada kanak-kanak dan letusan kulit.

Lalu apa faedah halia untuk kesihatan, terutama manfaat untuk rahim? Inilah penjelasannya:

Khasiat halia untuk rahim

Walaupun belum ada banyak kajian, beberapa jurnal merujuk kepada penggunaan halia yang membawa manfaat untuk kesihatan rahim. Berikut adalah beberapa kegunaan halia dan faedahnya untuk rahim:

1. Khasiat halia untuk rahim pada ibu baru

Dalam jurnal disebutkan jika temulawak adalah salah satu daripada 40 jenis ramuan herba yang digunakan untuk membantu proses penyembuhan selepas melahirkan anak.

Temulawak digunakan sebagai ramuan dengan 39 jenis ramuan lain, seperti halia, alang-alang dan lain-lain dengan membuatnya bersama-sama dan mendidih. Kemudian air rebusan itu diminum oleh ibu yang baru melahirkan.

Ini sejajar dengan kajian yang menyatakan bahawa temulawak mempunyai manfaat bagi ibu yang baru melahirkan. Kerana kandungannya, temulawak diyakini dapat mencegah keradangan rahim pada ibu baru.

2. Melancarkan peredaran darah selepas melahirkan

Walaupun tidak secara khusus merujuk kepada khasiat halia untuk rahim, jurnal mengaitkan manfaat ramuan ini dengan keadaan selepas melahirkan. Dikatakan temulawak dipercayai salah satu tanaman yang membantu peredaran darah semasa nifas.

Temulawak digunakan sebagai ramuan dengan tanaman lain seperti daun misai kucing, akar buluh, akar pisang dan linen phyllanthus niruri.

3. Berpotensi digunakan untuk rawatan endometriosis

Endometriosis adalah keadaan di mana tisu di rahim tumbuh di luar rahim. Satu kajian mendapati bahawa antioksidan dapat digunakan untuk mengatasi masalah ini.

Sementara temulawak terkenal sebagai salah satu tanaman dengan rimpang yang mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, ada kemungkinan terdapat khasiat halia untuk rahim.

Kajian lain juga menyebut bahawa kandungan kurkumin juga bermanfaat untuk endometriosis. Di mana kandungannya dapat mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif pada kes endometriosis.

4. Boleh digunakan untuk membantu merawat fibroid

Di samping itu, terdapat kemungkinan faedah lain dari halia untuk rahim seperti mengurangkan fibroid. Ini adalah tisu yang tumbuh di rahim. Satu kajian juga menunjukkan bahawa kandungan antioksidan dapat mengurangkan fibroid.

Walaupun tidak secara khusus menyebut kandungan antioksidan temulawak, ramuan herba ini diketahui kaya dengan kandungan antioksidan.

5. Bermanfaat untuk barah endometrium

Jurnal menunjukkan beberapa kelebihan kandungan kurkumin yang terdapat dalam beberapa ubat herba, salah satunya adalah halia. Dalam jurnal itu, ditulis bahawa kurkumin dapat membantu merawat barah sensitif estrogen, salah satunya adalah kanser endometrium.

Kanser endometrium adalah istilah untuk barah yang terdapat atau muncul di lapisan rahim. Kanser ini muncul di lapisan (endometrium) di rahim.

6. Boleh dikembangkan untuk mengatasi kontraksi

Kajian pada tikus menunjukkan hasilnya, kandungan kurkumin yang terkandung dalam halia, dapat membantu mengurangkan kontraksi rahim pada tikus yang tidak hamil.

Walau bagaimanapun, kajian ini masih terhad, sehingga kajian lain diperlukan untuk mengembangkan potensi kurkumin untuk mengurangkan kontraksi rahim.

Khasiat halia untuk kesihatan umum

Selain daripada khasiat halia untuk rahim, rimpang kuning yang serupa dengan kunyit diketahui mempunyai pelbagai khasiat. Apakah faedah lain dari halia?

  • Untuk merawat artritis. Mempunyai sifat anti-radang, temulawak dipercayai dapat meredakan keluhan salah satu jenis artritis, iaitu osteoartritis.
  • Mencegah penyakit jantung. Sel endotel yang kurang optimum adalah salah satu pencetus penyakit jantung. Penyelidikan mendedahkan bahawa curcumin dapat meningkatkan fungsi endotel. Curcumin adalah kandungan terbesar dalam halia.
  • Baik untuk perut. Satu kajian menunjukkan kandungan fenol, flavonoid dan kurkumin kerana antioksidan dapat membantu mencegah kerosakan pada mukosa gastrik. Temulawak juga dipercayai dapat mengatasi masalah pencernaan lain.
  • Untuk kesihatan jantung. Kandungan kurkumin dari temulawak juga diyakini sebagai ubat yang baik untuk penyakit hati, termasuk mencegah sel-sel hati berlemak.
  • Menambah selera makan. Penggunaan temulawak untuk ramuan penambah selera makan adalah perkara biasa. Ini kerana halia membantu proses mengosongkan perut, sehingga membuat orang ingin mengisi perut lagi.
  • Menyokong pengeluaran susu. Manfaat ini telah terbukti melalui kajian. Hasil kajian menyatakan bahawa temulawak dapat meningkatkan pengeluaran susu ibu secara signifikan pada ibu baru.

Selain senarai, ada manfaat lain dari temulawak dalam perubatan tradisional, seperti diabetes, darah tinggi dan beberapa masalah kesihatan yang lain.

Walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan, ia masih dipercayai dapat membantu menyembuhkan sejumlah gangguan kesihatan.

Oleh itu, maklumat mengenai faedah halia untuk rahim dan faedah lain untuk kesihatan.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!