Kesihatan

Boleh Merawat Tekanan Darah Tinggi, Perhatikan Ini Sebelum Mengambil Spironolactone

Spironolactone adalah ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan kegagalan jantung. Ubat ini dikenal sebagai "pil air" dan boleh didapati dalam bentuk tablet. Ubat ini tidak boleh digunakan dengan sewenang-wenangnya dan mesti dengan preskripsi doktor.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ubat ini, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca Juga: Jangan Keliru, Kenali Penyakit Dermatitis Seborrheic Sama dengan Kelemumur

Apa itu spironolactone?

Spironolakton. Sumber gambar: //www.indiamart.com/

Spironolactone adalah diuretik hemat kalium (pil air) yang menghalang tubuh menyerap terlalu banyak garam dan menjaga kadar kalium daripada turun. Ubat ini juga dapat merawat kadar kalium yang terlalu rendah serta keadaan di mana tubuh membuat terlalu banyak bahan kimia semula jadi (aldosteron).

Aldosteron adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal untuk membantu mengatur keseimbangan air dan garam di dalam badan. Ubat ini dapat mengeluarkan lebihan cecair dari tubuh dalam kegagalan jantung, sirosis hati, dan penyakit buah pinggang.

Spironolactone adalah ubat preskripsi.

Bagaimana spironolactone berfungsi?

Spironolactone berfungsi dengan menyekat tindakan hormon dalam badan yang disebut aldosteron. Hormon ini dihasilkan oleh kelenjar adrenal yang mengawal keseimbangan garam dan air di dalam badan.

Menyekat tindakan aldosteron menyebabkan buah pinggang meningkatkan jumlah garam seperti natrium yang disaring dari darah dan kemudian ke dalam air kencing. Apabila garam ini disaring keluar dari darah oleh ginjal, air juga diambil pada waktu yang sama.

Spironolactone membantu membuang lebihan cecair yang mesti dikeluarkan oleh badan. Oleh itu, ubat ini dapat membantu menyeimbangkan kadar garam dan air di dalam badan.

Sebilangan besar ubat diuretik lain boleh menyebabkan jumlah kalium dalam darah menurun. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak memberi kesan ini.

Baca juga: Mengenal Alprazolam, ubat untuk merawat kegelisahan dan gangguan panik

Apakah keadaan yang boleh dirawat oleh spironolactone?

Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan penumpukan cecair di dalam badan (edema). Ini termasuk kegagalan jantung (di mana cairan dapat menumpuk di paru-paru yang boleh menyebabkan sesak nafas atau menyebabkan pergelangan kaki bengkak).

Keadaan lain adalah sirosis hati (cairan menumpuk di rongga perut menyebabkan perut membengkak), serta jenis ginjal tertentu. Spironolactone digunakan untuk membuang lebihan cecair yang berkaitan dengan keadaan tersebut untuk melegakan gejala.

Ubat ini juga digunakan untuk merawat hipokalemia (kekurangan kalium) dan tekanan darah tinggi. Mengurangkan tekanan darah dapat membantu mencegah strok, serangan jantung, dan masalah buah pinggang.

Kadang-kadang ubat ini juga diresepkan untuk merawat jerawat pada wanita. Jerawat boleh disebabkan oleh peningkatan rembesan sebum dari kelenjar sebum. Ini dirangsang oleh tahap androgen yang berlebihan (testosteron) atau peningkatan kepekaan terhadap androgen.

Spironolactone dapat menghalang prestasi androgen yang dapat mengurangkan rembesan sebum. Ini mengurangkan risiko menyumbat liang, yang dapat membantu merawat jerawat.

Perkara yang perlu diambil kira sebelum dimakan

Sebelum memilih untuk mengambil ubat ini, anda harus memperhatikan perkara berikut agar spironolactone tidak membahayakan tubuh.

Inilah perkara yang harus anda perhatikan.

 • Sebelum mengambil spironolactone, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda alah kepada ubat ini atau jika anda mempunyai alahan lain. Ubat ini mengandungi bahan tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alergi.
 • Beritahu doktor atau ahli farmasi mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya jika anda mempunyai masalah buah pinggang, masalah hati, ketidakseimbangan mineral (seperti kalium tinggi, rendah natrium), dan penurunan fungsi kelenjar adrenal (penyakit Addison).
 • Sebelum melakukan pembedahan, beritahu doktor tentang semua produk yang anda gunakan, termasuk ubat preskripsi, ubat bukan preskripsi, dan produk herba.
 • Ubat ini boleh meningkatkan kadar kalium. Oleh itu, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.
 • Hadkan pengambilan makanan yang tinggi kalium, seperti pisang, tomato, kentang, dan susu rendah garam. Rujuk juga dengan doktor anda terlebih dahulu.
 • Ubat ini boleh menyebabkan pening dan mengantuk. Anda harus mengelakkan memandu, menggunakan mesin, dan melakukan aktiviti yang memerlukan tumpuan setelah mengambil ubat ini.
 • Orang dewasa yang lebih tua mungkin lebih peka terhadap kesan sampingan ubat ini, terutamanya kesan kalium.
 • Pada wanita hamil, ubat ini boleh digunakan jika perlu. Bincangkan risiko dan faedah dengan doktor anda.
 • Pada ibu yang menyusu ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu, jadi beritahu doktor anda jika anda menyusu dan ingin mengambil ubat ini.

Amaran pada keadaan tertentu

Terdapat beberapa amaran yang harus diperhatikan pada seseorang yang menderita keadaan tertentu, termasuk:

Pesakit dengan penyakit hati: Mengambil ubat ini jika anda mempunyai penyakit hati boleh menyebabkan koma. Hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gejala kekeliruan, pergerakan badan dan gegaran yang tidak normal, atau masalah dengan tumpuan.

Pesakit dengan hiperkalemia: Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda menghidap hiperkalemia (tahap kalium tinggi). Ubat ini boleh menjadikan keadaan lebih teruk.

Pesakit dengan penyakit buah pinggang: Sekiranya anda menghidap penyakit buah pinggang dan mengambil ubat ini, risiko kesan sampingan meningkat. Anda juga akan menghadapi risiko hiperkalemia.

Sekiranya anda mengambil ubat ini, anda mesti memantau tahap kalium anda secara berkala. Doktor anda mungkin memeriksa tahap kalium anda menggunakan ujian darah.

Penghidap penyakit Addison: Jangan mengambil ubat ini jika anda menghidap penyakit Addison. Ubat ini boleh menjadikan keadaan anda lebih teruk.

Penghidap penyakit jantung: Jangan mengambil makanan tambahan kalium, makan makanan tinggi kalium, atau minum ubat lain yang dapat meningkatkan kadar kalium jika anda mempunyai penyakit jantung dan anda mengambil ubat ini.

Kesan sampingan yang berbahaya boleh mengintai anda dan boleh membawa maut.

Arahan dos untuk spironolactone

Dos untuk setiap orang tidak boleh digeneralisasikan. Dos bergantung pada usia anda, keadaan yang harus dirawat, seberapa parah keadaan anda, keadaan perubatan lain yang anda ada, dan bagaimana reaksi anda terhadap dos pertama.

Dos untuk tekanan darah tinggi (hipertensi)

 • Dos dewasa (berumur 18-64 tahun): Dos awal biasanya 25-100 mg diambil setiap hari. Ia boleh diberikan dalam satu dos atau dibahagikan kepada dua dos
 • Dos untuk kanak-kanak (umur 0-17 tahun): Ubat ini tidak dibenarkan dimakan oleh kanak-kanak di bawah 18 tahun
 • Dos untuk orang tua (berumur 65 tahun ke atas): Tidak ada cadangan khusus untuk warga tua. Dos akan diberikan secara perlahan. Dos dewasa biasa boleh meningkatkan tahap ubat ini lebih tinggi di dalam badan. Orang dewasa yang lebih tua mungkin memerlukan dos yang lebih rendah atau jadual dos yang berbeza.

Dos untuk pembengkakan (edema) kerana sindrom nefrotik dan penyakit hati

 • Dos dewasa (berumur 18-64 tahun): Dos awal biasanya 100 mg diambil setiap hari. Ia boleh diberikan dalam satu dos atau dibahagikan kepada dua dos. Sebilangan orang mungkin mengambil 25 mg sehari atau sebanyak 200 mg sehari.
 • Dos untuk kanak-kanak (umur 0-17 tahun): Ubat ini tidak dibenarkan dimakan oleh kanak-kanak di bawah 18 tahun
 • Dos untuk orang tua (berumur 65 tahun ke atas): Tidak ada cadangan khusus untuk warga tua. Dos akan diberikan secara perlahan. Dos dewasa biasa dapat meningkatkan tahap ubat ini lebih tinggi di dalam badan. Orang dewasa yang lebih tua mungkin memerlukan dos yang lebih rendah atau jadual dos yang berbeza.

Dos untuk kegagalan jantung

 • Dos dewasa (berumur 18-64 tahun): Dos awal biasanya 25 mg diambil setiap hari. Doktor anda boleh meningkatkan atau menurunkan dos anda bergantung pada bagaimana anda bertindak balas terhadap ubat ini. sesetengah orang mungkin mengambil 50 mg sekali sehari, dan yang lain mungkin mengambil 25 mg sekali sehari
 • Dos untuk kanak-kanak (umur 0-17 tahun): Ubat ini tidak dibenarkan dimakan oleh kanak-kanak di bawah 18 tahun
 • Dos untuk orang tua (berumur 65 tahun ke atas): Tidak ada cadangan khusus untuk warga tua. Dos akan diberikan secara perlahan. Dos dewasa biasa boleh meningkatkan tahap ubat ini lebih tinggi di dalam badan. Orang dewasa yang lebih tua mungkin memerlukan dos yang lebih rendah atau jadual dos yang berbeza

Dos untuk rembesan aldosteron yang berlebihan

 • Dos dewasa (berumur 18-64 tahun): Dos permulaan yang biasa adalah 100 hingga 400 mg setiap hari sebagai persediaan untuk pembedahan. Sekiranya anda tidak menjalani pembedahan, doktor anda mungkin akan memberi anda dos ubat paling rendah berkesan untuk jangka masa panjang
 • Dos untuk kanak-kanak (umur 0-17 tahun): Ubat ini tidak dibenarkan dimakan oleh kanak-kanak di bawah 18 tahun
 • Dos untuk orang tua (berumur 65 tahun ke atas): Tidak ada cadangan khusus untuk warga tua. Dos akan diberikan secara perlahan. Dos dewasa biasa dapat meningkatkan tahap ubat ini lebih tinggi di dalam badan. Orang dewasa yang lebih tua mungkin memerlukan dos yang lebih rendah atau jadual dos yang berbeza

Bagaimana cara mengambil spironolactone?

Ambil ubat ini mengikut arahan doktor atau arahan pada bungkusan produk.

Dos terbaik adalah mengambilnya pada waktu pagi untuk mengelakkan bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil.

Rujuk doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang pertanyaan. Ambil ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedahnya. Ingatlah untuk selalu mengambilnya pada waktu yang sama setiap hari seperti yang diarahkan.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat ini, ambil ubat ini sebaik sahaja anda ingat. Tetapi jika anda mengambilnya dengan dos seterusnya, lebih baik anda melewatkan dos tersebut dan kembali ke dos biasa anda. Dan ingat, jangan mengambil dos berganda.

Kesan sampingan Spironolactone

Sama seperti kebanyakan ubat lain, ubat ini juga mempunyai kesan sampingan yang perlu dipertimbangkan. Ambil ubat ini seperti yang diarahkan untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, berikut adalah kesan sampingan spironolactone

Kesan sampingan yang biasa

 • Cirit-birit dan kekejangan perut
 • Pening dan muntah
 • Tahap kalium yang tinggi
 • kaki kejang
 • Sakit kepala
 • Pening
 • Mengantuk
 • Ruam gatal
 • Kitaran haid yang tidak teratur dan pendarahan selepas menopaus

Sekiranya kesan sampingan ini ringan, ia akan hilang dalam beberapa hari atau beberapa minggu. Sekiranya kesan sampingan ini tidak hilang, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Baca Juga: Anemia pada Wanita Hamil, Apa yang Menyebabkannya dan Cara Mengatasinya

Kesan sampingan yang serius

 • Tindak balas alahan
 • Masalah elektrolit
 • Tahap kalium tinggi yang berbahaya
 • Pembesaran payudara (ginekomastia)
 • Reaksi kulit yang teruk

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan ini, segera hubungi doktor anda supaya ia dapat dirawat dengan cepat sehingga tidak menimbulkan bahaya lain.

Penggunaan spironolactone harus selalu di bawah pengawasan doktor, jangan berlebihan dalam mengambil ubat ini. Dan sangat digalakkan berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin memakannya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!