Kesihatan

Belum Menstruasi Selepas Bersalin, Bolehkah Anda Mula Menggunakan Kontraseptif?

Adakah anda tahu bahawa anda boleh hamil semula sebaik sahaja melahirkan? Walaupun anda menyusu dan walaupun haid anda belum kembali.

Wanita secara amnya melepaskan telur (ovulasi) kira-kira 2 minggu sebelum haid bermula. Jadi, ada kemungkinan anda mengandung sebelum haid.

Menggunakan alat kawalan kelahiran mungkin berguna jika anda belum bersedia atau tidak mahu hamil lagi selepas melahirkan. Namun, bilakah anda boleh memulakan kontraseptif? Inilah penjelasannya.

Bilakah anda boleh mula menggunakan alat kontrasepsi selepas kelahiran?

Menstruasi boleh kembali bila-bila masa kira-kira enam minggu hingga tiga bulan selepas melahirkan. Ini bergantung pada sama ada anda menyusu secara eksklusif, memberi susu formula, atau menggunakan campuran kedua-duanya.

Secara amnya, tempoh subur pada wanita adalah dua minggu sebelum haid. Haid tidak boleh dimulakan semula sehingga anda mengurangkan atau menghentikan penyusuan. Namun, tanpa menyedarinya anda mungkin masih subur.

Sekiranya anda bercadang untuk menggunakan alat kontraseptif setelah melahirkan, disarankan anda memulakannyatiga minggusetelah melahirkan.

Baca juga: Mengenal kontrasepsi vasektomi untuk lelaki: Bagaimana prosedur, risiko dan perincian kosnya

Pilihan kontraseptif selepas bersalin

Penting untuk merancang kontrasepsi, bahkan sebelum saat kelahiran berlaku. Sekiranya anda melahirkan di hospital, anda mungkin ingin membincangkan alat kontrasepsi dengan bidan atau doktor anda sebelum anda pulang ke rumah.

Anda akan ditanya mengenai kontrasepsi semasa pemeriksaan selepas bersalin, yang dilakukan 6 hingga 8 minggu selepas melahirkan.

Walau bagaimanapun, anda boleh membincangkannya pada bila-bila masa (termasuk ketika anda hamil) dengan bidan, doktor, atau dengan rakan atau saudara yang berpengalaman.

Tidak semua pil perancang selamat untuk semua wanita. Anda juga boleh berbincang dengan doktor anda kaedah kontraseptif yang sesuai untuk anda.

Pada bila-bila masa selepas melahirkan, selagi tidak ada risiko perubatan, anda boleh menggunakan kaedah kontraseptif berikut:

  • Implan kontraseptif
  • Suntikan kontraseptif
  • Pil kawalan kelahiran (pil progestogen)
  • Kondom

Di samping itu, anda boleh memilih memasukkan IUD (peranti intrauterin) atau IUS (sistem intrauterin) ditempatkan dalam masa 48 jam selepas penghantaran.

Sekiranya IUD atau IUS tidak dimasukkan dalam 48 jam, anda biasanya akan dinasihatkan untuk menunggu sehingga 4 minggu selepas melahirkan.

Kontraseptif yang tidak boleh digunakan sebaik sahaja melahirkan

Seperti yang telah dijelaskan, hampir semua kaedah kawalan kelahiran dapat dimulakan segera setelah melahirkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian untuk kontraseptif berikut:

  • Pil, cincin dan tompok kawalan kelahiran hormon

Semua kaedah ini mengandungi estrogen, kecuali pil mini. Estrogen boleh mempengaruhi pengambilan susu pada minggu pertama selepas kelahiran. Sekiranya anda merancang untuk menyusu, anda harus menangguhkan penggunaan kaedah kawalan kelahiran ini sehingga kira-kira 4-6 minggu selepas melahirkan.

  • Topi serviks, diafragma dan span kawalan kelahiran

Lebih baik menangguhkan penggunaan kaedah ini sehingga 6 minggu selepas bersalin untuk memberi masa serviks kembali ke ukuran normal. Sekiranya anda menggunakan kaedah ini sebelum mengandung, maka kaedah itu mesti dipasang semula.

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika memutuskan jenis kontrasepsi yang akan digunakan selepas kehamilan. Keberkesanan, kemudahan penggunaan, kesan sampingan, dan tujuan perancang keluarga jangka panjang adalah penting untuk dipertimbangkan ketika membuat pilihan ini.

Bolehkah penyusuan berfungsi sebagai kontraseptif?

Penyusuan susu ibu dapat berfungsi sebagai bentuk kawalan kelahiran dengan menunda kembalinya haid. Walau bagaimanapun, ini hanya berfungsi jika anda menyusu dengan kerap dan kerap. Khususnya, penyusuan sebagai kontraseptif hanya berjaya jika:

  • Bayi berumur kurang dari enam bulan
  • Haid tidak kembali
  • Menyusui bayi secara eksklusif mengikut permintaan, siang dan malam (sekurang-kurangnya enam makanan panjang setiap 24 jam, dengan tidak lebih dari empat jam antara penyusuan)

Sebaik sahaja bayi berhenti menyusu secara eksklusif, kaedah ini tidak berkesan untuk kontrasepsi dan anda perlu menggunakan bentuk kontrasepsi lain.

Apabila anda sudah bersedia dan tentukan jenis kontrasepsi yang akan anda gunakan, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat dan pemasangan mengikut keadaan kesihatan anda, ya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!