Kesihatan

10 Makanan untuk Menambah Berat Janin Semasa Kehamilan

Berat adalah salah satu petunjuk perkembangan janin yang harus anda perhatikan semasa kehamilan. Walaupun bayi pada usia yang sama mungkin berbeza-beza, berat badannya adalah indikasi pemakanan dan perkembangan fizikal yang baik.

Apabila bayi berada di bawah berat badan rata-rata maka anda perlu mengambil tindakan. Salah satunya ialah makan makanan yang meningkatkan berat janin. Inilah petua!

Rata-rata perkembangan berat janin setiap bulan

Sebelum mengetahui sama ada bayi anda kurang berat badan atau tidak, anda mesti terlebih dahulu mengetahui carta perkembangan berat badan janin setiap bulan.

Lancarkan Pusat Bayi, jadual perkembangan berat janin berikut setiap bulan yang dianggap normal:

usia bayiBerat Jisim (gram)
10 minggu0.14 auns4
12 minggu0,49 auns14
14 minggu1.52 auns43
16 minggu3.53 auns100
18 minggu6.70 auns190
20 minggu10.58 auns300
22 minggu15.17 auns430
24 minggu0.59 kg600
26 minggu0.76 kg760
28 minggu1.0 kg1005
30 minggu1.31 kg1319
32 minggu1.70 kg1702
34 minggu2.14 kg2146
36 minggu2.62 kg2622
38 minggu3.08 kg3083
40 minggu3.46 kg3462
42 minggu3.68 kg3685

Jangan terlalu risau jika hasil ultrasound menunjukkan bahawa bayi anda jauh lebih kecil atau lebih besar. Doktor atau bidan anda akan memberitahu anda bila anda harus mula berwaspada mengenai berat badan janin.

Baca juga: Berat bayi sukar dinaikkan walaupun dia telah minum susu ibu, apa yang menyebabkannya?

Sekiranya berat janin di bawah purata, apakah bahayanya?

Bayi kecil dan besar boleh dilahirkan melalui kelahiran faraj, tetapi anda dan bayi anda mungkin memerlukan penjagaan tambahan semasa bersalin dan selepas melahirkan.

Sekiranya berat badan bayi anda kurang dari 2.5 kg semasa kelahiran, kepalanya mungkin kelihatan lebih besar daripada bahagian badannya yang lain. Mereka mungkin kelihatan kurus dengan sedikit lemak badan.

Bayi dengan berat lahir rendah mungkin perlu dimasukkan ke unit rawatan intensif neonatal (NICU) atau rawatan khas (SCN). Beberapa cabaran yang kadang-kadang dihadapi oleh bayi kecil termasuk:

 • Masalah pernafasan atau jantung
 • Tahap oksigen rendah semasa kelahiran
 • Ketidakupayaan untuk mengekalkan suhu badan mereka
 • Kesukaran makan dan menambah berat badan
 • Jangkitan
 • Pendarahan di otak (disebut 'pendarahan intraventrikular')
 • Masalah dengan mata dan penglihatan mereka
 • Masalah dengan usus mereka.

Baca juga: Berapakah berat normal bayi mengikut usianya? Mari Tahu Di Sini, Ibu!

Makanan bertambah berat badan janin

Untuk meningkatkan berat janin dan mencegah berat lahir rendah, anda boleh melakukan beberapa perkara, termasuk:

 • Berhenti merokok (jika anda merokok sekarang)
 • Makan makanan yang seimbang dan sihat
 • Mengekalkan berat badan yang sihat semasa mengandung
 • Elakkan alkohol dan dadah haram

Baik kali ini Doktor Baik akan memberikan petua mengenai beberapa jenis makanan yang boleh dimakan oleh ibu untuk meningkatkan berat badan janin dengan cara yang sihat.

1. Susu

Pengambilan 200-500 ml susu setiap hari memberi kesan positif terhadap perkembangan berat badan janin. Susu bukan sahaja menyediakan protein berkualiti baik tetapi juga sumber kalsium yang baik, kedua nutrien ini sama pentingnya untuk bayi anda.

Susu boleh dimakan dalam bentuk susu keseluruhan. Sekiranya anda tidak terlalu gemar memakan susu biasa, anda boleh mengubahnya menjadi milkshake atau menambahkannya ke bijirin sarapan pagi seperti bubur atau bijirin.

2. Yogurt

Yogurt juga merupakan salah satu pilihan untuk produk tenusu yang boleh anda pilih. Selain menjadi sumber protein kerana terbuat dari susu, yogurt juga merupakan sumber bakteria asam laktat dengan sifat probiotik yang baik untuk kesihatan usus.

3. Keju

Mengambil 40-50 gram paneer atau keju rendah lemak setara dengan segelas susu. Ia boleh ditambah ke makanan seperti pasta, sandwic, salad, atau sandwic.

Elakkan keju jika anda mempunyai tekanan darah tinggi semasa hamil. Sebagai gantinya, gunakan paneer buatan rendah lemak.

4. Kacang

Kacang kaya dengan protein, zat besi, asid folik, dan nutrien lain yang sangat diperlukan seperti serat. Sertakan, sekurang-kurangnya dua hidangan kacang dalam makanan harian anda untuk mengekalkan pengambilan protein yang mencukupi.

5. Pucuk

Tunas kaya dengan zat besi dan vitamin seperti niasin, riboflavin, tiamin, vitamin C, dll. Tumbuhan ini boleh dikisar untuk mendapatkan pes halus dan boleh dijadikan pelbagai jenis cheela atau pancake.

6. Kacang soya

Kacang soya boleh dimasukkan dalam pelbagai bentuk dalam makanan seperti nugget kedelai, tahu, tempe, susu kedelai atau bahkan tepung kedelai.

Soya adalah salah satu sumber protein terbaik untuk vegetarian. Kedelai sendiri kaya akan zat besi dan jika dikonsumsi dalam bentuk tauhu, ia juga merupakan sumber kalsium yang baik.

7. Ayam

Ayam atau ikan tanpa lemak menyediakan protein yang membantu perkembangan sel dan otot pada bayi.

Selain protein, makanan ini juga menyediakan zat besi hemoglobin. Tubuh kita dengan mudah menyerap zat besi dalam bentuk hem (haiwan) yang seterusnya mengatasi anemia yang disebabkan oleh kehamilan.

8. Ikan

Ikan memberikan lemak penting dalam bentuk asid lemak omega-3. Mereka diperlukan untuk perkembangan otak dan perkembangan bayi secara keseluruhan.

Anda boleh memilih daging tanpa lemak kerana ia adalah sumber protein tanpa lemak berkualiti tinggi.

9. Telur

Telur adalah sumber protein dan vitamin A, D yang hebat serta mineral berkualiti seperti besi, dll. Sebenarnya, telur mempunyai profil protein (asid amino) terbaik dan oleh itu protein yang terdapat di dalamnya diambil sebagai protein rujukan.

Ini bermaksud kualiti protein dari makanan lain sesuai dengan protein telur. Mereka adalah sumber vitamin & mineral yang baik, terutamanya asid folik, kolin & zat besi. Ia membantu mengekalkan ketahanan amniotik dan membantu mencegah kecacatan kelahiran pada janin.

10. Sayuran berdaun hijau

Sayuran berdaun hijau, terutama sayur-sayuran hijau tua seperti kembang kol dan kangkung kaya dengan zat besi. Keperluan zat besi yang tinggi semasa mengandung untuk memenuhi keperluan tisu janin & ibu yang semakin meningkat.

Petua agar ibu tidak mendapat diabetes kehamilan tetapi perkembangan berat badan janin tetap normal

Semasa mengandung, anda akan terdedah kepada diabetes kerana kehamilan atau diabetes kehamilan.

Dengan selera makan yang semakin meningkat, anda boleh melakukan beberapa petua di bawah ini untuk kekal sihat:

 • Pastikan diabetes anda terkawal dengan baik sebelum anda hamil (jika anda sudah mempunyai sejarah diabetes)
 • Makan makanan yang sihat
 • Bersenam secara berkala
 • Pantau gula darah dengan kerap
 • Pengambilan asid folik, pengambilan asid folik membantu mengelakkan bayi mengalami cacat lahir, seperti spina bifida.

Rujuk masalah kesihatan untuk ibu dan keluarga melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!