Kesihatan

7 Cara Kuat untuk Menghangatkan Tubuh Anda Ketika Anda Sedih

Musim hujan telah tiba, dan umumnya cuaca cenderung lebih sejuk daripada biasa. Namun, tenang kerana terdapat pelbagai cara untuk memanaskan badan ketika sejuk!

Suhu sejuk pada musim hujan juga akan menjadi lebih teruk sekiranya anda tidak sihat.

Petua cara memanaskan badan ketika sedang sejuk

Sekiranya anda menghadapi masalah cuaca sejuk, anda boleh melihat beberapa petua cara memanaskan badan di bawah!

1. Berhenti menggigil

Apabila anda mula gemetar dan menggigil, ini dapat menjadi tanda bahawa badan anda perlu sampai ke tempat yang lebih panas dengan cepat.

Apabila suhu di permukaan kulit turun, menggigil juga akan mengelakkan suhu inti turun. Menggigil berlaku kerana kontraksi spasmodik dan kelonggaran otot.

Keadaan ini mengeringkan kalori, dan menghasilkan haba untuk menggantikan haba yang hilang oleh badan anda melalui perolakan atau pengaliran.

Baca Juga: Ketahui Melioidosis: Penyakit yang Sering Berlaku di Iklim Tropika

2. Fokus pada cara anda bernafas

Cara seterusnya untuk memanaskan badan adalah mengatur pernafasan anda. Kerana menggigil, selalunya nafas menjadi tidak teratur.

Menurut satu kajian, teknik meditasi yang disebut "pernafasan pasu"Ia dapat meningkatkan suhu badan inti anda hingga 101 darjah.

Cara untuk melakukan ini adalah bermula dengan menarik nafas panjang. Semasa anda menghembuskan nafas, kontrak otot perut dan pelvis anda sehingga perut bawah anda berbentuk pasu atau periuk yang bulat lembut.

3. Pakai pakaian yang hangat

Apabila anda merasa sejuk, anda boleh memanaskan badan dengan memakai pakaian yang hangat.

Pakai lapisan, pakai topi ataukekacangSarung tangan dan selendang. Pakaian yang diperbuat daripada bulu, kapas, atau kain lembut adalah yang paling hangat.

Semasa anda berada di dalam rumah, pakai stoking dan sandal yang hangat untuk memastikan kaki anda selesa.

Baca juga: Bolehkah Bayi Merasa Dingin dan Panas di dalam Rahim?

4. Pengambilan makanan berlemak

Apabila badan sejuk dan anda berasa lapar, cubalah memilih menu makanan yang cukup berlemak. Tetapi pilih makanan dengan lemak sihat.

Lemak terkenal kerana bergerak perlahan melalui sistem pencernaan. Apabila badan anda mula mencerna, anda akan merasa panas kerana badan anda harus membekalkan tenaga untuk mencerna produk makanan.

5. Minum suam dan elakkan alkohol

Cara seterusnya untuk memanaskan badan adalah dengan mengambil minuman suam atau sup. Cecair panas sebenarnya tidak menaikkan suhu dalaman badan anda, tetapi boleh memberi anda perasaan "pemanasan".

Mulut adalah salah satu bahagian tubuh yang paling sensitif. Cecair panas di kawasan sensitif tersebut dapat memberi anda rasa hangat. Walau bagaimanapun, anda mesti mengelakkan alkohol, ya!

Alkohol membuat badan terasa panas, tetapi bukan dengan menarik haba dari organ penting anda tetapi kerana saluran darah di kulit mengembang.

Baca Juga: 7 Makanan Yang Tidak Boleh Dipanaskan: Boleh Mencetuskan Penyakit & Keracunan

6. Gunakan selimut di rumah

Selain kaus kaki, selimut juga merupakan alat yang kuat untuk menghangatkan badan ketika sejuk. Untuk tempat tidur yang selesa, gunakan beberapa lapisan selimut untuk membantu memerangkap panas.

Mulakan dengan kepingan flanel. Kemudian letakkan selimut paling lembut di bahagian bawah, kemudian lapisan paling ringan, dan akhirnya selimut paling tebal di atas.

7. Kekal aktif

Cara lain untuk memanaskan badan adalah kekal aktif. Bergerak dapat meningkatkan peredaran badan anda.

Bergerak sekurang-kurangnya sekali sejam dan elakkan duduk diam dalam jangka masa yang lama. Senaman ringan juga akan membuatkan anda sentiasa panas.

Anda juga boleh berjalan-jalan atau berjoging. Sekiranya terlalu sejuk di luar, pergi ke gimnasium, atau lakukan saja jack melompat, push-up, atau latihan lain di dalam rumah.

Bukan sahaja menghangatkan badan anda, ia juga akan membantu membina dan mengekalkan otot anda sambil membakar kalori dan membuat anda tetap panas.

Adakah rasa sejuk adalah tanda bahaya?

Beritahu doktor anda jika anda merasa lebih sensitif terhadap selesema daripada sebelumnya. Ini boleh menjadi gejala masalah pemakanan, sel darah merah (anemia), saluran darah, kelenjar tiroid, atau termostat otak.

Cuba perhatikan seberapa kerap ia berlaku, berapa lama ia berlaku, dan adakah ia semakin teruk. Doktor boleh melakukan beberapa ujian untuk menyempitkan penyebabnya.

Anda juga harus memperhatikan beberapa jenis ubat. Ubat untuk merawat tekanan darah tinggi, termasuk penyekat alpha, beta-blocker, dan vasodilators langsung, dapat membuat anda lebih sensitif terhadap selesema, seperti halnya beberapa keadaan perubatan, seperti hipotiroidisme.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!