Kesihatan

Agar bayi tidak bersendawa, lihat cara berkesan untuk mengubah kedudukannya

Salah satu kebimbangan terbesar bagi wanita hamil adalah bahawa bayi berada dalam posisi breech. Biasanya kedudukan ini menyebabkan ibu melahirkan dengan pembedahan caesar. Untuk memperbaiki kedudukan ini, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan agar bayi tidak bersendi, apakah itu?

Kebiasaannya sebelum kelahiran, kedudukan kepala bayi secara umum turun, sementara kedudukan kepala bayi sungsang berada di rahim atas.

Sebenarnya, adalah perkara biasa bagi bayi berada dalam posisi breech sebelum kehamilan 35-26 minggu. Namun, mereka biasanya menukar posisi ketua sebelum bulan terakhir. Bayi yang bersendi tidak berubah kedudukan sehingga masa kelahirannya.

Bagaimanakah saya dapat memastikan bayi saya tidak lekang?

Kedudukan bayi sungsang memaksa ibu untuk melakukan operasi caesar, tetapi tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk memperbaiki kedudukan bayi agar tidak bertiup.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah cara untuk membetulkan bayi agar tidak mudah buncit.

Baca juga: Berbahaya untuk Ibu, Mari Ketahui Punca Bayi Breech!

1. Lakukan Versi Cephalic Luaran (ECV)

ECV adalah prosedur yang dilakukan di hospital, klinik, atau pusat rawatan kelahiran di bawah bimbingan ultrasound. Doktor akan menggunakan tangannya untuk memanipulasi kedudukan bayi dengan menekan perlahan-lahan perut dan perut.

ECV biasanya dilakukan untuk usia kehamilan antara 35-38 minggu, ketika prosedur lain yang telah dilakukan tidak berjaya. Tanda-tanda vital bayi dipantau sebelum dan selepas prosedur. Tahap kejayaan prosedur ini adalah 40-70 peratus.

2. Penyongsangan pembelajaran ke hadapan

Kedudukan penyongsangan pembelajaran ke hadapan. sumber foto: //spinningbabies.com/

Ini adalah salah satu prosedur yang disarankan untuk membetulkan kedudukan bayi sungsang, sehingga kedudukan janin yang optimum menghampiri hari kelahirannya.

Selama 10-15 minit sebelum tidur atau menonton TV, rehatkan diri dalam posisi yang sering dilakukan oleh anak-anak, iaitu dengan berlutut di tepi sofa atau tempat tidur. Kemudian turunkan kepala anda perlahan-lahan ke lantai, dan bersandar pada siku anda.

Kaedah ini membantu mengendurkan otot pelvis dan daya graviti pada rahim.

3. Akupunktur dan moksibusi

Moxibustion adalah bentuk perubatan Cina yang biasanya disertai dengan akupunktur. Walau bagaimanapun, teknik ini tidak menggunakan jarum akupunktur. Seorang pengamal menggunakan haba lembut dalam bentuk tongkat mugwort.

Hanya satu hujung tongkat yang menyala dan ujung yang lain yang tidak menyala diaplikasikan dengan lembut pada titik tekanan pada ibu jari ibu hamil.

4. Kecondongan pelvis

Kedudukan miring pelvis atau breech. Sumber foto: Tangkapan skrin Youtube

Kecondongan breech atau yang biasanya dikenali sebagai pelvis kemiringan adalah cara lain yang boleh anda lakukan agar bayi tidak bersendawa.

Secara umum, teknik ini dilakukan dengan berbaring di lantai dan mengangkat pinggul, dengan kaki di lantai dengan lutut dibengkokkan.

Namun, bagi wanita hamil cara terbaik untuk melakukan ini adalah dengan berbaring di atas tikar yang selesa, seperti tilam, dengan kepala anda bersandar di bantal dengan kaki anda diangkat (di atas tilam, sofa, atau kerusi) selama 20 minit. .

5. Letakkan ketulan ais dan benda hangat di perut

Meletakkan ketulan ais dan benda hangat di perut adalah kaedah termudah untuk memperbaiki kedudukan bayi agar tidak mudah bertiup.

Letakkan pek ais di bahagian atas perut dan kompres hangat di bahagian bawah perut. Ini dilakukan supaya bayi bergerak ke tempat yang lebih panas sehingga dia akan membalikkan kedudukannya.

6. Berenang

Selain dapat menyegarkan badan, ternyata berenang juga dapat dilakukan untuk memperbaiki kedudukan bayi yang breech, anda tahu! Walaupun belum terbukti, kaedah ini dapat menjadikan tubuh rileks bagi ibu hamil.

Ini adalah terapi untuk sendi lelah dan sakit otot yang biasanya dirasakan pada akhir kehamilan. Bukan hanya itu, berenang juga tidak akan menyusahkan bayi.

7. Menggunakan kaedah muzik

Mengarahkan muzik ke perut kebanyakannya dilakukan oleh wanita hamil hari ini. Secara teori, mengarahkan lagu ke bahagian bawah perut dapat memujuk bayi yang kepalanya berada di dekat tulang rusuk untuk beralih ke posisi yang lebih rendah lebih dekat ke serviks.

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti perubatan yang membuktikan kaedah ini untuk membetulkan kedudukan bayi breech. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui faedah dan risiko kaedah ini.

Terdapat banyak kaedah dan cara untuk mencegah bayi breech. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh cuai untuk melakukan ini.

Agar tidak membahayakan janin, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukannya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found