Kesihatan

Penularan HIV Melalui Ciuman, Hanya Mitos atau Fakta?

Tidak sedikit orang yang masih keliru dengan cara penyebaran HIV. Selain berjabat tangan dan menggunakan tandas bersama, penularan HIV melalui ciuman juga sering diperdebatkan.

Ramai berpendapat, air liur boleh menjadi medium penyebaran HIV dari satu orang ke orang lain. Adakah benar bahawa HIV boleh menular melalui ciuman? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Sebelum menjadi lebih serius, memahami bagaimana penularan HIV adalah permulaan pencegahan

Sekilas HIV

HIV atau Virus kekurangan imun manusia adalah virus yang menyerang sistem imun manusia. Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menjelaskan bahawa HIV dapat melemahkan sistem imun dengan memusnahkan sel CD4.

CD4 adalah komponen penting dalam sel darah putih yang menjaga kekebalan tubuh. Seperti diketahui, sel darah putih atau leukosit mempunyai tugas untuk menyembuhkan pelbagai keradangan dan jangkitan pada tubuh.

Sekiranya sel-sel ini hancur, secara automatik badan akan sukar untuk mengatasi keradangan yang ada. Akibatnya, daya tahan akan menurun, yang dapat ditunjukkan oleh kekuatan tubuh yang terus melemah.

Sekiranya tidak segera dirawat, HIV boleh menyebabkan AIDS, suatu keadaan yang boleh mengancam nyawa. Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui mengenai penularan HIV, supaya anda dapat mengelakkan keadaan ini.

Bagaimana HIV ditularkan

Penularan HIV. Sumber foto: Shutterstock.

Penularan HIV boleh berlaku melalui kontak langsung dengan cairan tubuh yang mengandung virus. Cecair tubuh dapat berupa darah, air mani, susu ibu (ASI), dan cairan di vagina dan dubur.

Oleh itu, virus ini dapat disebarkan dari orang ke orang melalui hubungan seksual (faraj dan dubur), perjalanan darah, berkongsi jarum, dan susu ibu yang diambil oleh bayi.

Penting untuk diingat bahawa HIV tidak dapat disebarkan melalui udara, berjabat tangan, keringat, air kencing, dan penggunaan piring dan tandas bersama.

Baca juga: Serba-serbi mengenai HIV dan AIDS yang perlu difahami

Bolehkah penularan HIV berlaku melalui ciuman?

Risiko penularan HIV melalui ciuman sangat kecil. Bahkan pakar kesihatan menyatakan bahawa penularan HIV melalui ciuman biasa adalah mustahil, dengan syarat hanya jika berlaku pertukaran air liur.

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Mulut mempunyai selaput lendir yang serupa dengan vagina dan dubur. Walau bagaimanapun, selaput lendir di mulut tidak mempunyai sel yang mudah dijangkiti HIV.

Air liur mempunyai perencat protease leukosit sekretori (SLPI), yang merupakan enzim yang dapat mencegah HIV daripada menjangkiti monosit dan sel T (komponen sel darah putih) dalam sistem kekebalan tubuh.

Selain itu, air liur juga mengandungi sejumlah enzim dan protein yang berfungsi untuk melawan kuman yang masuk, bertindak sebagai pelincir, untuk memudahkan masuknya makanan ke dalam badan.

Risiko menularkan HIV melalui ciuman

Walaupun kadar penularan HIV melalui ciuman agak rendah, itu tidak bermakna anda dapat menyingkirkan virus ini sepenuhnya. Terdapat keadaan tertentu yang memungkinkan penularan HIV melalui ciuman, salah satunya adalah adanya luka di kawasan mulut.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menjelaskan bahawa mencium terlalu dalam dapat meningkatkan risiko penularan HIV. Kerana, mungkin ada luka kecil di gusi dan mulut yang tidak dapat dirasakan. Luka sedikit pun boleh menjadi medium penyebaran yang berkesan.

Keadaan ini dapat diperburuk jika dua orang yang mencium kedua-duanya mempunyai luka terbuka di mulut. Virus akan mudah menjangkiti dan memasuki aliran darah.

Penting untuk diingat, ada dua keadaan yang dapat menyebabkan penularan HIV melalui ciuman, yaitu:

  • Cecair badan. Darah pada luka di kawasan mulut adalah tempat yang sesuai untuk virus berkembang
  • Sel yang rosak. Kerosakan sel memudahkan HIV menyerang. Sel-sel yang rosak boleh didapati pada luka mulut

Baca juga: Tanpa disangka, ini adalah cara penularan HIV yang perlu diperhatikan

Risiko menyebarkan virus lain melalui ciuman

Walaupun kes penularan HIV melalui ciuman sangat rendah, tidak ada jaminan untuk menghindari pendedahan kepada virus berbahaya yang lain.

Perubatan Johns Hopkins dijelaskan, terdapat beberapa virus yang dapat merebak dengan mudah melalui hubungan fizikal seperti mencium. Sebahagian daripadanya adalah jangkitan kelamin, seperti herpes dan herpes Papillomavirus manusia (HPV).

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui keadaan kesihatan setiap pasangan sebelum melakukan aktiviti ini.

Itulah penjelasan mengenai kemungkinan risiko penularan HIV melalui ciuman yang perlu anda ketahui. Jangan memaksa diri jika salah seorang daripada anda atau pasangan anda mengalami sakit di mulut, untuk mengelakkan penularan virus. Kekal sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.