Kesihatan

Mencegah Tekanan Oksidatif, Berikut adalah Senarai Makanan yang Mengandungi Vitamin E

Makan makanan yang mengandungi vitamin E sangat baik untuk tubuh anda. Kerana vitamin ini adalah sumber antioksidan yang sangat baik untuk melindungi sel-sel tubuh dari tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif adalah apabila jumlah radikal bebas dalam badan melebihi keupayaan badan untuk meneutralkannya. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai makanan yang mengandungi vitamin E, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Adakah Sayuran Goreng Sihat untuk Tubuh? Inilah Jawapannya!

Makanan apa yang mengandungi vitamin E?

Sekiranya anda tidak makan cukup makanan yang mengandung vitamin E, tubuh anda akan mudah dijangkiti, mengalami masalah penglihatan atau mengalami kelemahan otot.

Di Amerika Syarikat, dos Nutritional Adequacy Ratio (RDA) untuk vitamin E pada orang dewasa ialah 15 mg. Vitamin E terdapat dalam makanan berikut:

Minyak kuman gandum

Minyak yang dihasilkan dari kuman gandum adalah lemak yang sihat untuk dimakan dalam dos normal. Sebilangan orang yang menyukai produk ini malah menggunakannya untuk kulit dan rambut yang sihat.

Minyak kuman gandum adalah salah satu makanan yang mengandungi vitamin E yang kaya. Tidak berpuas hati, terdapat 135 peratus vitamin E dari RDA dalam setiap hidangan.

Dalam satu sudu minyak kuman gandum, terdapat 20 mg vitamin E. Sementara 100 gram minyak kuman gandum mengandungi 149 mg vitamin E atau 996 peratus RDA.

Makanan yang mengandungi vitamin E adalah biji bunga matahari

Biji bunga matahari biasanya digunakan sebagai campuran roti gandum dan makanan ringan berkhasiat. Makanan yang satu ini sangat kaya dengan vitamin, salah satunya adalah vitamin E.

Biji bunga matahari adalah salah satu makanan yang disarankan yang mengandungi vitamin E kerana dapat memenuhi 66 persen RDA dalam setiap hidangan.

Dalam 1 ons biji bunga matahari, terdapat 10 mg vitamin E. Manakala dalam 100 gram, terdapat 35 mg atau 234 persen RDA vitamin E.

Menariknya, minyak bunga matahari sebenarnya hanya menyajikan 5.6 mg atau 37 peratus RDA vitamin E dalam satu hidangan atau 1 sudu besar. Manakala dalam 100 gram minyak bunga matahari mengandungi 41 mg atau 274 peratus RDA vitamin E.

Sumber makanan vitamin E termasuk kacang almond

Anda pasti tidak asing dengan makanan yang satu ini, bukan? Keberadaannya boleh didapati dengan mudah sebagai campuran pelbagai coklat di pasaran.

Badam adalah makanan yang mengandungi vitamin E dengan pemenuhan 48 persen RDA vitamin E setiap hidangan.

Dalam satu sudu kacang almond, terdapat 7.3 mg vitamin E. Manakala dalam 100 gram, terdapat 26 mg vitamin E atau 171 persen dari RDA.

Daging angsa

Daging angsa adalah salah satu makanan yang mengandungi vitamin E yang mampu memenuhi 16 persen RDA atau 2.4 mg dalam satu hidangan.

Sementara itu, dalam 100 gram, daging angsa mengandungi 1.7 mg vitamin E, bersamaan dengan 12 peratus RDA.

Kacang tanah

Kacang adalah salah satu sumber vitamin E yang anda boleh dapatkan dengan mudah. Dalam satu hidangan, kacang mengandungi 16 peratus RDA atau 2.4 mg vitamin E.

Sementara itu, dalam 100 gram, terdapat 8.3 vitamin E atau 56 peratus RDA.

Makanan yang mengandungi vitamin E seperti salmon

Salmon yang disajikan dalam setengah fillet mengandungi 2 mg atau 14 peratus RDA vitamin E. Manakala dalam 100 gram, salmon mengandungi 1.1 mg atau 8 persen RDA vitamin E.

Alpukat

Alpukat juga termasuk dalam kumpulan sumber makanan vitamin E. Satu hidangan atau separuh dari alpukat mengandungi 2,1 mg atau 14 persen RDA vitamin E.

Buah mangga adalah sumber vitamin E

Buah ini, yang mudah dijumpai di Indonesia, ternyata menjadi sumber vitamin E. Satu hidangan mangga, atau setara dengan setengah buah, mengandung 1.5 mg atau 10 persen RDA vitamin E.

Sementara itu, 100 mg mangga mengandungi 0.9 mg vitamin E, bersamaan dengan 6 peratus RDA.

Kiwi

Buah kiwi juga merupakan sumber vitamin E. Dalam satu hidangan, atau 1 buah bersaiz sederhana, mengandung 1 mg vitamin E yang setara dengan 7 persen dari RDA.

Sedangkan dalam dosis 100 gram, buah kiwi ini mengandung 1,5 mg vitamin E, bersamaan dengan 10 persen RDA.

Makanan yang mengandungi vitamin E seperti bayam

Dalam satu hidangan 100 gram bayam mentah mengandungi 2.03 mg vitamin E. Porsi yang sama juga mengandungi 9377 IU vitamin A, 28.1 mg vitamin C, 2.2 gram serat, dan 558 mg kalium.

Bit termasuk makanan yang mengandungi vitamin E

Walaupun ramai yang mengetahui rasa bit, tidak semua orang tahu bahawa sayur-sayuran atau daunnya boleh dimakan. Biasanya, bit digunakan dalam salad atau tumis dalam minyak.

Dalam satu hidangan atau 100 gram bit mengandungi 1.81 mg vitamin E. Bukan itu sahaja, bit juga mengandungi banyak nutrien tambahan, termasuk 7654 IU vitamin A, 24.9 mg vitamin C, 909 mg kalium, 2.9 gram serat., 1.90 mg zat besi, dan 114 mg kalsium.

Berapa banyak vitamin E yang diperlukan oleh badan?

mengikut Institut Kesihatan Nasional atau NIH, Elaun Pemakanan yang Disarankan atau RDA untuk vitamin E adalah 15 miligram atau 22.4 Unit Antarabangsa atau IU. Harap maklum, wanita yang sedang menyusui mungkin memerlukan lebih banyak vitamin E.

Oleh itu, RDA untuk vitamin E untuk wanita yang menyusu adalah 19 mg atau 28.4 IU. Dosis vitamin E di bawah 1,000 mg atau 1,500 IU nampaknya selamat bagi kebanyakan orang dewasa.

Untuk bayi 6 bulan hingga satu tahun, RDA untuk vitamin E masing-masing adalah 4 mg atau 6 IU dan 5 mg atau 7.5 IU. Dari umur 1 hingga 3 tahun, 4 hingga 8 tahun, dan 9 hingga 13 tahun, RDA untuk vitamin E masing-masing adalah 6 mg atau 9 IU, 7 mg atau 10.4 IU, dan 11 mg atau 16.4 IU.

Kebanyakan orang mendapat cukup vitamin E dari diet yang sihat dan tidak memerlukan makanan tambahan. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan, terutamanya jika anda mengambil ubat tertentu.

Khasiat vitamin E untuk badan

Sebagai antioksidan, vitamin E sering disebut-sebut kerana kemampuannya melawan tekanan oksidatif yang merosakkan sel selama bertahun-tahun. Beberapa pengamal percaya bahawa vitamin E dapat memperlambat atau mencegah gangguan yang berkaitan dengan penyakit jantung, Alzheimer, dan barah.

Terdapat banyak faedah lain dari vitamin E, termasuk yang berikut:

Mengurangkan risiko komplikasi kehamilan

Vitamin E biasanya diresepkan pada akhir kehamilan untuk mengurangkan risiko preeklamsia, komplikasi yang berpotensi merosakkan. Keadaan ini disebabkan oleh peningkatan tekanan darah secara mendadak sehingga sangat berbahaya.

Mencegah gangguan sistem saraf

Selain baik untuk wanita hamil, vitamin E juga dapat membantu menghantar isyarat elektrik atau neuron di otak dan badan. Oleh itu, vitamin E dipercayai oleh beberapa orang untuk membantu merawat gangguan sistem saraf, seperti epilepsi.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin E dapat memperlambat kehilangan ingatan pada orang dengan Alzheimer yang cukup parah.

Satu bidang di mana suplemen vitamin E mungkin bermanfaat adalah dalam rawatan ataksia. Ataxia adalah gangguan pergerakan yang diwarisi yang berkaitan dengan kekurangan vitamin E yang teruk.

Makanan tambahan vitamin E adalah sebahagian daripada rawatan standard dan terbukti dapat meningkatkan mobiliti di beberapa kawasan. Vitamin E juga terbukti berguna untuk mencegah neuropati periferal yang disebabkan oleh ubat.

Terdapat beberapa bukti bahawa suplemen vitamin E dapat memperlambat pemecahan lapisan sel saraf terpencil yang dikenali sebagai myelin, yang berlaku akibat pendedahan jangka panjang terhadap ubat-ubatan.

Mengatasi penyakit mata

Vitamin E adalah bahagian penting dalam kesihatan mata, membantu memperbaiki retina, kornea, dan uvea atau bahagian mata yang berpigmen.

Kajian 2015 kajian yang diterbitkan dalam Nutrisi Kesihatan Awam menyimpulkan bahawa suplemen vitamin E dikaitkan dengan risiko penurunan katarak yang berkaitan dengan penuaan.

Makanan tambahan vitamin E telah digunakan untuk merawat gangguan mata pada bayi baru lahir yang dikenali sebagai retinopati pramatang. Namun, kajian tahun 2003 yang dilakukan mendapati pemberian vitamin E yang baru lahir meningkatkan risiko jangkitan yang mengancam nyawa.

Sebaliknya, dos vitamin E yang terlalu tinggi juga dapat mempercepat kadar kehilangan penglihatan pada penderita retinitis pigmentosa.

Melambatkan perkembangan penyakit hati dan buah pinggang

Vitamin E tidak dapat merawat atau mencegah penyakit hati, tetapi dapat membantu memperlambat perkembangannya.

Menurut kajian Hepatologi tahun 2015, suplemen harian 800 IU vitamin E dapat memperlambat kadar fibrosis atau parut pada orang dengan penyakit hati.

Walau bagaimanapun, vitamin E tidak banyak mempengaruhi penyakit hati alkoholik. Vitamin E secara amnya dapat membantu dalam merawat beberapa jenis penyakit hepatitis B kronik.

Kesan sampingan penggunaan vitamin E

Walaupun mempunyai banyak manfaat, pengambilan vitamin E juga dapat menyebabkan kesan sampingan, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Beberapa kesan sampingan yang mungkin diperoleh, seperti berikut:

Penyakit jantung dan barah

Keyakinan lama bahawa vitamin E dapat mengurangkan risiko penyakit jantung atau barah masih belum terbukti. Kajian 2005 kajian dalam Annals of Internal Medicine menilai lebih daripada 135,000 fail pesakit.

Kajian menyimpulkan bahawa tidak ada hubungan antara suplemen vitamin E dan risiko penyakit jantung atau barah. Walau bagaimanapun, jika ada, dos vitamin E yang tinggi 400 IU atau lebih diperlukan dan dikaitkan dengan jangka hayat yang sedikit berkurang berbanding dengan plasebo.

Ini mungkin disebabkan oleh peningkatan risiko strok hemoragik yang dipercayai berkaitan dengan suplemen vitamin E. Begitu juga, terdapat beberapa bukti bahawa suplemen vitamin E dosis tinggi dapat meningkatkan risiko barah prostat.

Kelainan kulit

Bukti terbaru yang menunjukkan bahawa vitamin E adalah sebatian anti-penuaan, adalah berlebihan. Tuntutan itu mengatakan bahawa vitamin E dapat membantu penyembuhan parut dengan menghidrat kulit, menghalang pengeluaran kolagen, dan mengurangkan keradangan.

Satu kajian tahun 1999 yang diterbitkan dalam Dermatology Surgery membantah tuntutan ini. Perlu difahami, vitamin E tidak dapat mengurangkan parut.

Sebenarnya, 33 peratus orang yang mengambil vitamin E berisiko mengalami reaksi alergi atau dermatitis kontak.

Baca juga: Sayuran Boleh Membuat Anda Lemak, Benarkah? Inilah Jawapannya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!