Kesihatan

Jangan Abaikan Sakit di Skrotum, Anda Mungkin Mengalami Ketegangan Testis

Pernah dengar seorang lelaki mempunyai testis yang berpintal atau terkilir? Keadaan ini mungkin berlaku dan dalam bahasa perubatan disebut torsi testis.

Kilasan testis adalah keadaan yang menyakitkan yang memerlukan rawatan perubatan segera. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan ini, berikut adalah ulasan lengkap.

Baca Juga: Berhati-hati! Kesan Testis boleh Mempengaruhi Kesuburan, Bagaimana Mengobatinya?

Apa itu kilasan testis atau testis?

Ringkasnya, lelaki mempunyai dua testis dengan saluran yang membawa darah ke testis. Saluran ini dapat bergerak dan berpusing, menyebabkan aliran darah ke testis terganggu dan bahkan berhenti, yang kemudian disebut torsi testis.

Kilasan testis biasanya berlaku pada remaja. Orang dewasa jarang mengalaminya, seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan, 65 peratus yang mengalami keadaan ini adalah mereka yang berumur 12 hingga 19 tahun.

Walaupun begitu, kanak-kanak dengan usia yang lebih muda atau bahkan bayi juga dapat mengalaminya. Perkara yang sama berlaku untuk lelaki yang lebih tua.

Testis berpintal. Foto: //www.firstmed.ae/testicular-torsion/

Apakah simptom kilasan testis?

Torsi testis adalah keadaan darurat, kerana menyebabkan rasa sakit dan mengganggu aliran darah. Lelaki harus segera berjumpa doktor sekiranya mereka mengalami kilasan testis dengan gejala berikut:

 • Kesakitan mendadak pada buah zakar
 • Semakin lama kesakitan semakin teruk
 • Pembengkakan berlaku, ia boleh berada di satu sisi testis atau keseluruhannya
 • Mual
 • Gag
 • Pening
 • Benjolan muncul
 • Darah dalam air mani.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalaminya?

Sekiranya anda mengesyaki anda mengalami kilasan testis, segera dapatkan rawatan perubatan. Dengan aduan kesakitan pada testis atau pembengkakan di kawasan skrotum, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan, seperti:

 • Ujian air kencing, untuk mencari jangkitan
 • Pemeriksaan fizikal skrotum
 • Serta pemeriksaan fizikal yang lain

Pemeriksaan fizikal biasanya mencubit di bahagian dalam paha. Biasanya, jika seorang lelaki dicubit di bahagian dalam paha, ia akan menyebabkan testis berkontraksi. Tetapi jika anda tidak menunjukkan reaksi, itu tandanya anda mengalami kilasan testis.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan yang telah disebutkan, doktor boleh melakukan pemeriksaan tambahan dalam bentuk ultrasound skrotum. Ini untuk memastikan keadaan aliran darah ke testis. Selepas pemeriksaan dan diagnosis, doktor baru akan menjalankan rawatan.

Rawatan kilasan testis dengan pembedahan

Dalam kebanyakan kes, kilasan testis dirawat dengan prosedur pembedahan yang disebut orchiopexy. Kerana dianggap sebagai keadaan darurat, biasanya pembedahan atau pembedahan dilakukan secepat mungkin.

Operasi dilakukan dengan cepat kerana jika aliran darah terganggu atau dihentikan selama lebih dari enam jam, tisu testis dapat mati. Sekiranya itu berlaku, doktor perlu mengeluarkan testis pesakit.

Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia umum. Di mana anda akan tidur semasa operasi. Selama itu, doktor akan membuat sayatan di skrotum dan memulihkan saluran yang bermasalah.

Doktor juga akan membuat jahitan khas agar keadaannya tidak berulang. Kemudian doktor akan menutup sayatan lagi dengan jahitan.

Pemulihan pembedahan kilasan testis

Pembedahan untuk merawat kilasan testis bukanlah operasi besar, jadi biasanya tidak memerlukan rawatan di hospital. Anda hanya perlu berehat beberapa jam selepas operasi, selepas itu anda dibenarkan pulang.

Tetapi anda juga tidak dapat melakukan aktiviti biasa dan memerlukan masa untuk pulih di rumah. Seperti pembedahan lain, anda akan mengalami kesakitan, bengkak di skrotum dan ketidakselesaan sementara, sehingga jahitan kering.

Semasa pemulihan, doktor biasanya menetapkan beberapa ubat penahan sakit. Selain mengambil ubat penghilang rasa sakit, anda juga disarankan untuk menggunakan kompres sejuk ke kawasan skrotum yang bengkak.

Kompres sejuk boleh digunakan beberapa kali sehari selama 10 hingga 20 minit. Ini akan membantu mengurangkan pembengkakan pada skrotum.

Apa yang harus dielakkan semasa pemulihan?

Anda harus banyak berehat sehingga anda pulih sepenuhnya. Doktor akan memberitahu anda untuk berehat selama beberapa minggu.

Rehat bukan hanya dari aktiviti harian tetapi juga aktiviti seksual, termasuk melancap, atau aktiviti lain yang berkaitan dengan rangsangan seksual dan hubungan seksual.

Anda juga dilarang melakukan aktiviti fizikal yang berat semasa pemulihan. Termasuk aktiviti sukan, angkat berat. Juga, jangan bersusah payah ketika anda buang air besar.

Anda juga mungkin diminta untuk tidak duduk terlalu banyak. Berjalan sekali-sekala diperlukan, untuk membantu meningkatkan aliran darah ke kawasan testis. Itu dapat membantu mempercepat tempoh pemulihan.

Baca Juga: Adakah Testis Anda Menyakitkan? Mungkin inilah sebabnya

Kilasan testis perlu diperhatikan

Sekiranya anda mengalami gejala testis yang terkilir seperti yang disebutkan di atas, segera dapatkan bantuan perubatan. Kerana jika berada dalam keadaan teruk, doktor akan membuang testis.

Penyingkiran testis disebut orchiectomy dan boleh mempengaruhi pengeluaran hormon dan kesuburan masa depan. Kerana dapat mengurangkan jumlah sperma.

Kilasan testis juga dapat membuat tubuh membuat antibodi. Di mana nanti antibodi dapat mempengaruhi kemampuan sperma untuk bergerak.

Oleh itu, lebih cepat ia dikesan, pembedahan lebih cepat dapat dilakukan tanpa mengeluarkan testis. Demikian penjelasan mengenai testis yang terkilir dan juga rawatan yang diperlukan.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan alat kelamin lelaki? Sila berbincang dengan doktor kami untuk mendapatkan konsultasi dalam talian melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!