Kesihatan

Ayuh, memenuhi keperluan asid amino dengan memakan makanan berikut!

Asid amino adalah sebatian yang memainkan peranan penting untuk tubuh. Asid amino sering disebut sebagai blok protein. Untuk memenuhi keperluan asid amino, terdapat beberapa makanan yang mengandungi asid amino yang boleh anda makan.

Asid amino dan protein adalah asas kehidupan. Apabila anda makan makanan yang mengandungi protein, protein akan dipecah, yang akan menghasilkan asid amino yang tersisa di dalam badan.

Baiklah, untuk mengetahui makanan apa yang mengandungi asid amino, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Makanan yang Mengandungi Lemak Baik dan Manfaat Kesihatan

Mengapa asid amino penting untuk badan?

Apabila protein dicerna atau dipecah, asid amino akan tertinggal. Tubuh manusia menggunakan asid amino untuk membuat protein untuk membantu badan seperti:

  • Hancurkan makanan
  • Berkembang
  • Membaiki tisu badan
  • Melakukan banyak fungsi badan yang lain
  • Asid amino juga boleh digunakan sebagai sumber tenaga untuk badan

Asid amino adalah asas bagi semua proses kehidupan kerana ia penting untuk setiap proses metabolik. Asid amino juga mempunyai manfaat untuk melawan keradangan, meningkatkan pertumbuhan otot, mengurangkan keletihan, atau bahkan meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Makanan apa yang mengandungi asid amino?

Memenuhi keperluan protein sama pentingnya dengan memenuhi keperluan asid amino.

Untuk memenuhi keperluan asid amino, anda boleh memakan makanan yang juga mengandungi protein. Beberapa makanan yang mengandungi protein dan asid amino adalah seperti berikut:

1. Daging tanpa lemak

Makanan pertama adalah daging tanpa lemak. Daging haiwan yang diberi makan rumput adalah salah satu sumber protein terbaik.

Anda boleh mendapatkan protein ini dari ayam, daging, ayam belanda, telur.

2.Makanan Laut

Sebilangan makanan laut yang mempunyai kandungan asid amino tinggi ialah salmon, halibut, dan tuna. Ikan jenis ini juga mengandungi asid lemak omega-3 yang mempunyai banyak faedah untuk tubuh.

3. Quinoa dan kacang soya

Quinoa adalah salah satu makanan yang mengandungi semua asid amino penting, oleh itu kandungan protein yang terdapat di dalamnya boleh dikatakan lengkap. Sama seperti quiona, produk soya juga menyediakan semua asid amino penting.

Produk bijirin lain yang juga mengandungi asma amino adalah roti gandum, pasta gandum.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!