Kesihatan

Menghilangkan Jerawat untuk Meringankan Kerengsaan, Kenali 7 Khasiat Sabun Hitam Afrika

Sabun hitam Afrika atau sabun afrika hitam mungkin bukan sesuatu yang anda dengar mengenai faedahnya.

Tetapi akhir-akhir ini, semakin banyak orang membincangkan faedah sabun ini untuk penyembuhan, penyegaran, dan memperbaiki keadaan kulit.

Oleh itu, jika anda tidak mengetahui fakta mengenai sabun tradisional ini dari Afrika Barat. Mari teruskan membaca artikel di bawah ini, untuk mengetahui maklumat mengenainya.

Baca juga: Kenali Calendula: Bahan-bahan Penjagaan Kulit untuk Penjagaan Kulit yang Lebih Sihat

Apa itu sabun hitam afrika?

Dilaporkan dari Garis KesihatanSabun ini adalah produk penjagaan kulit terbaru yang boleh menjadi penyelesaian untuk jerawat, hiperpigmentasi, tanda regangan, dan masalah kulit yang lain.

Dengan harga yang cukup murah, sabun hitam Afrika juga asli, dibuat dengan tangan dari bahan semula jadi.

Sabun ini didakwa bebas dari pewarna, wangian, dan bahan tambahan lain yang boleh merosakkan kesuciannya.

Kandungan sabun hitam Afrika

Dilaporkan dari Medicalnewstoday, satu kajian menunjukkan bahawa sabun ini dibuat mengikut resipi tradisional. Komposisi utamanya terdiri daripada minyak inti sawit dan filtrat abu polong koko yang dibakar.

Mengingat sabun ini dibuat dari tanaman yang dituai secara tempatan. Jadi bahan mentah mungkin mempunyai perbezaan di setiap wilayah.

Tetapi hampir semuanya mengandung air, kulit pisang panggang atau biji koko, minyak inti sawit, atau mentega shea.

Bahan-bahan ini mengandungi antioksidan dan sifat pelembap yang menjadikan sabun ini mempunyai kualiti penjagaan kulit yang sangat baik.

Manfaat sabun hitam Afrika

Penjelasan di bawah menyenaraikan beberapa potensi faedah dari sabun hitam afrika.

1. Mempunyai sifat antibakteria

Sabun hitam dari Afrika ini dapat membantu menghilangkan bakteria dari kulit. Satu kajian di Jurnal Penyelidikan Mikrobiologi dan Bioteknologi, membandingkan sabun hitam Afrika dengan sabun ubat biasa.

Hasilnya ialah sabun ini lebih berkesan menghilangkan dan mengurangkan bakteria tertentu, seperti:

  • Staphylococcus aureus
  • Staphylococcus epidermidis
  • Bacillus spp.
  • Escherichia coli
  • Corynebacterium spp.

2. Merawat jerawat

Kegunaan lain dari sabun hitam afrika atau sabun afrika hitam adalah untuk membantu mengatasi jerawat. Menurut tinjauan yang menyoal 100 pengguna sabun ini, 23 peratus daripadanya menggunakan sabun ini untuk rawatan jerawat.

Dari jumlah tersebut, 39 peratus melaporkan bahawa mereka "sangat berpuas hati" dengan hasil yang diperoleh dengan kulit mereka.

Sebahagian besar peserta dalam tinjauan ini juga merasakan bahawa sabun hitam Afrika berkesan membantu mengatasi keadaan kulit yang mereka alami.

3. Mengurangkan penampilan bintik-bintik gelap

Bintik-bintik gelap, juga dikenali sebagai hiperpigmentasi atau bintik-bintik usia, adalah kawasan kulit yang kelihatan lebih gelap daripada yang lain.

Menurut satu tinjauan, 45 persen orang dilaporkan “sangat puas” dengan menggunakan sabun hitam untuk mengurangkan penampilan bintik-bintik gelap di wajah mereka.

Baca juga: Suntikan Putih: Ketahui Kesan Sampingan Sebelum Mencuba

4. Membantu memperbaiki tekstur kulit

Sabun hitam Afrika penuh dengan bahan semula jadi, tetapi beberapa faedahnya berasal dari bentuknya.

Apabila tidak dirawat, bahan mentah yang membentuk sabun hitam akan menghasilkan produk dengan tekstur yang lebih halus daripada sabun bar biasa.

Ini menjadikannya pengelupasan semula jadi, yang dapat membantu memperbaiki tekstur kulit.

5. Meredakan kegatalan

Sabun hitam Afrika juga dapat melegakan gatal dan kerengsaan yang disebabkan oleh eksim, dermatitis kontak, dan alergi kulit.

Malah dapat membantu membersihkan ruam yang berkaitan dengan psoriasis. Untuk memaksimumkan faedah ini, gunakan sabun hitam afrika dengan penambahan oatmeal.

6. Anti-radang

Sabun ini kaya dengan vitamin A dan E. Kedua-duanya adalah sebatian antioksidan yang dapat membantu melawan radikal bebas dan membantu menjaga kesihatan kulit tisu.

Ini mungkin bermanfaat bagi orang yang mempunyai keadaan keradangan seperti rosacea.

7. Anti-kulat

Satu kajian mengenai kesan sabun hitam Afrika mendapati bahawa produk ini berkesan terhadap tujuh jenis kulat.

Ini termasuk ragi Candida albicans yang biasa terjadi pada kulit. Anda juga boleh menggunakan sabun ini dengan selamat untuk membantu merawat kulat kuku kaki dan kutu air.

Bagaimana nak guna sabun hitam afrika

Sabun hitam Afrika boleh menyebabkan kerengsaan atau kemerahan. Untuk mengurangkan ini, anda hanya perlu menggunakan sedikit sahaja.

Daripada mengaplikasikannya terus ke kulit anda, anda juga harus meletakkan sedikit busa di tangan anda, kemudian gosokkannya ke wajah, badan, atau rambut yang basah.

Anda juga disarankan untuk mencuci sabun dengan air suam, dan jika sudah digunakan pada rambut, maka anda harus menggunakan perapi setelah mencuci.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found