Kesihatan

Ketahui anemia sel sabit: gangguan darah yang boleh menyebabkan kematian

Dari banyak gangguan darah, anemia sel sabit atau anemia sel sabit adalah salah satu yang paling berbahaya. Bukan tanpa sebab, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi serius yang boleh mengakibatkan kematian.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, walaupun kesnya tidak terlalu tinggi, angka kematian akibat penyakit ini cenderung meningkat dari tahun ke tahun. Seperti apakah anemia sel sabit? Apakah sebab dan simptomnya?

Baca juga: Bukan hanya pening, ini adalah pelbagai gejala anemia yang harus anda ketahui

Apa itu anemia sel sabit atau anemia sel sabit?

Bentuk eritrosit normal dan sabit. Sumber gambar: www.genome.gov

Anemia sel sabit atau anemia sel sabit adalah gangguan darah yang dicirikan oleh perubahan bentuk eritrosit. Biasanya, eritrosit atau sel darah merah berbentuk bulat. Tetapi terus anemia sel sabit, bentuknya berubah seperti sabit atau menyerupai huruf C.

Keadaan ini boleh memudaratkan badan jika tidak dirawat dengan segera. Bentuk sabit sel darah merah akan menyukarkan pergerakannya. Sebenarnya, sel darah merah mempunyai peranan penting dalam membawa oksigen ke seluruh bahagian badan.

Petikan Sains Langsung, Setiap organ dalam tubuh manusia memerlukan oksigen untuk menjalankan fungsi dan tugas masing-masing. Tanpa oksigen selama lima minit, sel-sel di otak akan mula mati dan berhenti berfungsi. Begitu juga dengan sel-sel di bahagian badan yang lain.

Penyebab anemia sel sabit

Punca penyakit anemia sel sabitSebenarnya, tidak diketahui dengan tepat apa yang mencetuskan keadaan ini. Hanya itu, menurut Berita Perubatan Hari Ini, Anemia sel sickle biasanya disebabkan oleh faktor genetik.

Dengan kata lain, hampir semua pesakit penyakit anemia sel sabit ini mempunyai ahli keluarga dengan keadaan yang serupa. Begitu juga, bayi yang dilahirkan oleh ibu bapa dengan penyakit ini berpeluang mengalami situasi yang sama.

Gejala penyakit anemia sel sabit

Tanda atau gejala anemia sel sabit biasanya muncul sekitar usia lima bulan.

Walau bagaimanapun, keadaan boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Setiap gejala boleh berlaku secara beransur-ansur, mulai dari ringan hingga menyakitkan.

Berikut adalah beberapa gejala anemia sel sabit:

1. Letih dengan mudah

Simptom anemia sel sabit Yang pertama adalah mudah letih. Bukan kerana ketiadaan pengambilan karbohidrat, keadaan ini disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen di dalam badan.

Seperti yang telah dijelaskan, hampir semua organ dalam tubuh manusia memerlukan oksigen untuk menjalankan fungsi dan tugas masing-masing.

Ketiadaan oksigen boleh mengganggu keseluruhan proses yang sedang dijalankan. Kesannya, badan akan mudah letih.

2. Sakit yang mudah

Kesakitan dapat menunjukkan ketidakteraturan dalam badan. Dalam anemia sel sabit, sel yang cacat menyekat peredaran darah di saluran darah kecil yang menuju ke perut, dada, dan sendi.

Tidak seperti kesakitan yang disebabkan oleh faktor lain, kesakitan yang disebabkan oleh anemia sel sabit dapat bertahan hingga beberapa jam, bahkan berminggu-minggu.

Sekiranya kesakitan berlangsung cukup lama, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan segera.

3. Anemia sel sabit boleh menyebabkan penglihatan kabur

Sekiranya anda sering mengalami masalah penglihatan, itu boleh menjadi tanda anemia sel sabit. Keadaan ini disebabkan oleh bekalan darah yang terhad di sekitar mata kerana tersumbat.

Salah satu bahagian mata yang paling banyak dipengaruhi oleh keadaan ini adalah retina. Mata akan mengalami kesukaran untuk memproses gambar visual dari gambar objek yang ditangkap.

Baca juga: Boleh Membuat Buta, 5 Ini Menyebabkan Mata Glaukoma

4. Jangkitan yang kerap

Pesakit dengan anemia sel sabit akan mengalami jangkitan yang lebih kerap. Ini disebabkan oleh kerosakan sistem limfa yang bertugas membersihkan racun dan bahan berbahaya di dalam badan.

Doktor biasanya memberi vaksin dan memberi antibiotik untuk mencegah jangkitan yang boleh mengancam nyawa, seperti radang paru-paru atau radang paru-paru.

5. Bengkak di kaki dan tangan

Secara umum, bengkak lebih kerap disebabkan oleh keradangan atau jangkitan. Tetapi pada anemia sel sabit, pembengkakan tersebut dipicu oleh darah yang terperangkap di kawasan tertentu, seperti tangan dan kaki.

Darah tidak dapat mengalir kerana disekat oleh sel sabit pada pembuluh kecil, arteri, atau vena.

6. Anemia sel sabit boleh menyebabkan kerencatan pertumbuhan

Pada kanak-kanak, anemia sel sabit boleh mengganggu pertumbuhan. Kerosakan sel darah merah menjadikan oksigen tidak diedarkan dengan betul ke seluruh badan. Malah, oksigen juga bertindak sebagai 'kenderaan' bagi banyak nutrien.

Selain mengganggu proses pertumbuhan, penyakit ini dapat memperlambat atau melambatkan akil baligh pada anak-anak yang memasuki usia remaja.

Baca juga: Ibu Mesti Tahu! Ini adalah 6 penyebab stunting pada kanak-kanak yang sering diabaikan

Komplikasi anemia sel sabit

Penyumbatan oleh sel sabit boleh menyebabkan banyak komplikasi. Sumber gambar: www.osfhealthcare.org

Perubahan bentuk eritrosit menyebabkan kerosakan pada hemoglobin, protein darah yang membawa oksigen ke seluruh badan.

Sel sabit ini cenderung mengikat satu sama lain, yang akhirnya dapat membentuk gumpalan tersumbat.

Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menyebabkan risiko pelbagai komplikasi, seperti:

 • Pukulan. Sel-sel sickle dapat menyekat peredaran darah ke otak. Penyumbatan ini menyebabkan otak tidak mendapat cukup oksigen dari darah. Tanda-tanda strok yang paling biasa termasuk kesukaran bercakap, mati rasa di lengan dan kaki, dan sawan.
 • Kerosakan organ limfa. Sel-sel sabit menyekat peredaran darah ke organ limfa seperti buah pinggang dan hati. Sekiranya tidak ada darah yang masuk, maka proses penyaringan toksin dan bahan berbahaya di dalam badan juga akan terganggu.
 • Hipertensi paru. Halangan peredaran darah di sekitar paru-paru boleh membuat tekanan meningkat. Kesannya, anda akan mengalami sesak nafas lebih kerap.
 • Sindrom dada akut. Penyumbatan saluran darah ke paru-paru akan menyebabkan rasa sakit yang tidak tertahankan di dada.
 • Buta. Sel-sel sickle dapat menyekat peredaran darah ke kawasan di belakang mata. Oleh itu, beberapa bahagian mata yang bertugas menangkap cahaya dan menghantar gambar ke otak terganggu.
 • Batu empedu. Kerosakan sel darah merah dapat menghasilkan bahan yang disebut bilirubin. Tahap bilirubin yang tinggi akan mencetuskan pembentukan kristal seperti batu di sekitar hempedu.
 • Priapisme. Lelaki dengan anemia sel sabit cenderung mengalami ereksi yang menyakitkan untuk masa yang lama. Darah di zakar sukar mengalir kembali ke jantung kerana penyumbatan sel sabit.
 • Komplikasi kehamilan. Wanita hamil yang mengalami anemia sel sabit berisiko mengalami tekanan darah tinggi. Keadaan ini boleh menyebabkan keguguran dan kelahiran pramatang.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Anemia sel sabit atau anemia sel sabit biasanya dapat dikesan semasa lahir melalui proses saringan.

Walaupun begitu, keadaan ini dapat diketahui hanya beberapa tahun kemudian. Sebaiknya berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda pernah mengalami:

 • Demam panas. Jangkitan pertama dengan anemia sel sabit dicirikan oleh demam tinggi.
 • Bengkak di kaki atau tangan yang tidak bertambah baik.
 • Kesakitan yang tidak dapat ditanggung di perut, dada, sendi dan tulang pada masa yang sama.
 • Bengkak di kawasan perut.
 • Putih mata bertukar menjadi kuning. Ini disebabkan oleh peningkatan kadar bilirubin kerana kerosakan pada sel darah merah.
 • Gejala menyerupai strok seperti kelumpuhan pada satu sisi badan, kesukaran bercakap, kesukaran berjalan, perubahan penglihatan secara tiba-tiba, sakit kepala akut, dan mati rasa di beberapa bahagian.

Diagnosis anemia sel sabit

Sebelum mengendalikan anemia sel sabit, doktor akan menjalankan pemeriksaan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Anda mungkin hanya perlu menjalani satu pemeriksaan untuk mengetahui keputusan yang tepat. Tetapi jika doktor memerlukan keputusan yang menyokong, ujian lain mungkin dilakukan.

1. Ujian darah

Pemeriksaan ini adalah salah satu cara yang cukup berkesan untuk mengesan kelainan pada sejumlah komponen darah. Doktor akan memeriksa bentuk dan tahap hemoglobin dan eritrosit.

Pada orang dewasa, sampel darah diambil dari urat di lengan. Semasa pada kanak-kanak, diambil dari jari atau tumit. Sampel kemudian diperiksa di makmal, sama ada terdapat kerosakan pada hemoglobin atau tidak.

2. Pemeriksaan saluran darah

Ujian ini dijalankan dengan menggunakan gelombang ultrasound, mengesan kemungkinan penyumbatan saluran darah.

Doktor akan memperhatikan aliran darah, sama ada normal atau tidak. Ujian ini agak selamat untuk kanak-kanak kerana tidak menyakitkan.

3. Pemeriksaan sebelum kelahiran

Pemeriksaan ini dilakukan pada wanita hamil yang menderita anemia sel sabit. Tujuannya adalah untuk mengesan sama ada bayi dalam kandungan mengalami keadaan yang sama atau tidak.

Pemeriksaan ini penting, kerana anemia sel sabit dipengaruhi oleh keturunan.

Cara merawat anemia sel sabit

Setelah mendapat diagnosis yang tepat, doktor akan memulakan rawatan berdasarkan hasil pemeriksaan sebelumnya.

Terdapat tiga rawatan perubatan yang boleh dilakukan untuk mengatasi anemia sel sabit, iaitu pemindahan darah, penggunaan ubat-ubatan, atau pemindahan sel stem.

1. Pemindahan darah

Keperluan menderma darah. Sumber gambar: www.www.army.mil

Transfusi dilakukan untuk menggantikan sel darah merah yang telah berubah bentuk menjadi sabit. Secara amnya, darah dari penderma akan dimasukkan melalui urat di tangan.

Selain memperbaharui eritrosit, transfusi juga berfungsi untuk mengurangkan risiko komplikasi serius.

Baca juga: Sebelum Menderma Darah, Ayo, Periksa Terma dan Syarat Derma Darah di sini

2. Perubatan untuk anemia sel sabit

Ubat yang diberikan kepada pesakit adalah melegakan simptomatik. Maksudnya, ubat tersebut digunakan untuk merawat keluhan yang timbul.

Penghilang rasa sakit adalah ubat yang sering diresepkan oleh doktor, seperti ubat crizanlizumab dan oral-glutamin.

3. Pemindahan sel stem

Pemindahan sel stem dilakukan dengan menggantikan sumsum tulang yang terkena anemia sel sabit. Prosesnya memakan masa yang lama, kerana melibatkan orang lain sebagai penderma.

Transplantasi sel induk biasanya menggunakan penderma yang sepadan, seperti saudara kandung yang tidak mempunyai penyakit. Kerana sangat berisiko dan cukup rumit, prosedur ini hanya disarankan untuk pesakit yang mengalami gejala dan komplikasi serius.

Cara mencegah anemia sel sabit

Sehingga kini, tidak ada cara yang berkesan untuk mencegah anemia sel sabit. Kerana, penyakit ini lebih banyak dipengaruhi oleh gen atau keturunan. Walaupun begitu, anda boleh mengurangkan risiko dengan melakukan beberapa perkara, seperti:

 • Tingkatkan pengambilan asid folik. Nutrien ini dapat membantu sumsum tulang untuk menghasilkan sel darah merah baru. Anda boleh mendapatkan asid folik dari beberapa makanan seperti kacang, buah segar, dan sayur-sayuran berdaun hijau.
 • Pengambilan multivitamin. Gabungan beberapa vitamin dapat menyokong proses pengeluaran sejumlah komponen darah.
 • Banyak air. Dehidrasi dapat meningkatkan risiko anemia sel sabit. Pengambilan air yang mencukupi dipercayai dapat mengekalkan bentuk sel darah merah sehingga tidak rusak.
 • Hadkan merokok. Kandungan rokok seperti nikotin boleh bertahan dalam badan sehingga lapan jam. Lama kelamaan, bahan-bahan ini akan masuk ke dalam darah dan menyebabkan kerosakan.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai anemia sel sabit atau anemia sel sabit dan bahaya yang menimpanya.

Sekiranya anda sudah merasakan simptom seperti yang disebutkan di atas, tidak perlu berfikir panjang untuk segera menghubungi doktor. Kekal sihat, ya!

Jangan teragak-agak untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor dengan akses perkhidmatan 24/7.Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found