Kesihatan

Jangan panik! Inilah Cara Mengatasi Saraf yang Terjepit di Pinggang Belakang

Saraf yang terjepit mungkin menjadi masalah serius dan mengganggu aktiviti harian. Saraf yang terjepit biasanya disebabkan oleh saraf yang rosak.

Baiklah, agar tidak menanganinya, inilah cara mengatasi saraf yang terjepit di bahagian belakang pinggang!

Baca Juga: Mengalami Saraf yang Terjepit? Mungkin inilah sebabnya

Cara mengatasi saraf yang mencubit di bahagian belakang pinggang

Saraf yang terjepit biasanya disebabkan oleh saraf yang rosak. Gejala boleh merangkumi rasa sakit, mati rasa, dan kelemahan. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk membantu mengatasi saraf yang terjepit di bahagian belakang pinggang, iaitu:

1. Laraskan postur anda

Salah satu cara yang paling biasa untuk merawat saraf yang terjepit di bahagian belakang punggung adalah dengan mengubah cara anda duduk atau berdiri untuk menghilangkan rasa sakit pada saraf yang terjepit.

Cuba buat kedudukan yang membantu anda merasa lebih baik, kemudian luangkan masa sebanyak mungkin dalam keadaan selesa.

2. Berdiri antara waktu kerja

Anda harus meluangkan masa untuk berdiri di luar waktu kerja. Kadang-kadang berdiri semasa bekerja, terutama bagi mereka yang bekerja terlalu lama dengan duduk di hadapan komputer. Ini sangat penting untuk dilakukan untuk mencegah dan merawat saraf yang terjepit.

Sekiranya anda tidak dibenarkan bekerja berdiri, pastikan anda bangun dan berjalan-jalan di pejabat setiap jam. Kaedah ini boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi saraf yang terjepit.

3. Cukup rehat

Tidur sangat penting untuk penyembuhan saraf. Tubuh membaiki diri semasa tidur, memberikan lebih banyak masa untuk membantu mengurangkan gejala kesakitan dengan lebih cepat.

Dalam beberapa kes, rehat dan tidur tambahan cukup untuk membiarkan saraf yang terjepit sembuh dengan sendirinya.

Dalam merawat dan merawat saraf yang terjepit, penting juga untuk tidak menggunakan kawasan tubuh yang terlalu banyak yang mempunyai saraf yang terjepit. Ketahuilah bahawa kerosakan saraf dapat diperparah dengan penggunaan berlebihan.

Seseorang yang menderita saraf yang terjepit harus mengelakkan pergerakan yang mengganggu saraf. Di samping itu, anda juga harus berusaha tidur dalam keadaan yang melegakan tekanan pada saraf.

4. Regangan

Anda harus meregangkan dengan lembut untuk membantu mengurangkan tekanan pada saraf dan gejala. Cuba jangan meregang terlalu kuat.

Sekiranya anda mula merasa sakit atau tidak selesa, kendurkan peregangan. Ingat bahawa pergerakan kecil boleh memberi kesan besar sebagai ubat saraf yang terjepit.

5. Kompres dengan pad pemanasan

Anda juga boleh menggunakan terapi haba untuk merehatkan otot-otot yang mungkin tegang di sekitar saraf yang terjepit. Panas dapat meningkatkan aliran darah, yang dapat membantu merawat saraf yang terjepit.

Anda boleh mencari pelindung haba dengan pelbagai saiz di farmasi. Cara menggunakannya, tekan bahagian yang menyakitkan dengan pad panas selama 10-15 minit pada satu masa.

6. Gunakan pek ais

Sekiranya bahagian badan anda yang mengalami saraf terjepit juga bengkak dan sakit, anda boleh menggunakan bungkus ais. Es dipercayai dapat mengurangkan pembengkakan dan keradangan akibat saraf yang mencubit.

Sangat mudah, anda hanya membungkus ais dengan tuala dan sapukan terus ke saraf yang dicubit selama 10-15 minit.

7. Mengangkat kedua kaki

Kaedah ini boleh dilakukan jika anda mengalami saraf yang terjepit di punggung bawah. Anda melakukan ini dengan mengangkat kaki anda pada sudut 90 darjah di pinggul dan lutut selama beberapa saat.

8. Ambil ubat sakit

Anda juga boleh menggunakan ubat anti-radang bukan steroid tanpa resep, seperti ibuprofen atau aspirin.

Sebelum menggunakan anda mesti mengikuti arahan pada bungkusan ubat. Jangan lupa, pastikan anda berjumpa doktor sebelum mengambil ubat jenis ini.

9. Perubahan gaya hidup

Anda juga harus dapat mengubah gaya hidup anda menjadi lebih baik untuk mengatasi dan mencegah saraf terjepit. Anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan kaki, berenang, atau berbasikal.

Di samping itu, anda juga dapat menurunkan berat badan tambahan yang dapat membantu mengurangkan tekanan pada saraf. Mobiliti tambahan dengan senaman biasa juga dipercayai dapat mengurangkan keradangan.

Jadi, jika anda menderita saraf yang terjepit, cubalah lakukan kaedah yang dinyatakan di atas. Tetapi jika ia tidak mereda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!