Kesihatan

Jangan memandang rendah, ini adalah 6 gejala hipotiroidisme dan cara mengatasinya

Mudah berasa letih sering dikaitkan dengan anemia. Walaupun itu mungkin kerana anda mengalami gejala hipotiroidisme. Orang dengan hipotiroidisme kadang-kadang tidak menyedari atau mengabaikan gejala.

Supaya anda dapat mengetahui gejala umum hipotiroidisme, lihat ulasan di bawah, ya!

Apa itu hipotiroid

Hipotiroidisme atau hipotiroidisme bermaksud bahawa kelenjar tiroid tidak dapat membuat hormon tiroid yang mencukupi untuk memastikan tubuh berfungsi dengan normal.

Kelenjar tiroid berbentuk seperti rama-rama dan terletak di bahagian depan leher. Kelenjar ini mempunyai fungsi untuk menghasilkan hormon tiroid yang berguna untuk mengatur metabolisme tubuh, menjaga suhu badan, dan membuat otak, jantung, dan otot berfungsi dengan stabil.

Secara amnya, hipotiroidisme lebih kerap berlaku pada wanita tua. Kerana, seiring bertambahnya usia, hormon tiroid akan lebih mudah mengalami gangguan.

Gejala hipotiroidisme

Secara umum, gejala hipotiroidisme berkembang secara beransur-ansur selama beberapa tahun dan tidak spesifik. Apabila badan lebih sukar menghasilkan hormon tiroid, gejala yang muncul akan bertambah buruk.

Periksa gejala biasa yang mungkin anda rasakan ketika menderita hipotiroidisme:

1. Mudah berasa letih

Gejala hipotiroidisme yang paling biasa adalah mudah letih. Ini kerana hormon tiroid mempunyai fungsi untuk mengawal keseimbangan tenaga.

Tiroid juga berperanan memberi isyarat kepada otak untuk menentukan sama ada badan masih menyimpan tenaga atau sudah waktunya berehat. Apabila badan kekurangan hormon tiroid, maka anda akan merasa lebih letih.

Orang yang menderita hipotiroidisme akan selalu merasa letih dan tidur lebih lama daripada biasa. Sekiranya anda sering mengantuk tanpa sebab, anda mungkin mengalami simptom hipotiroidisme.

2. Menambah berat badan

Orang dengan hipotiroidisme berpotensi untuk menambah berat badan sekitar 7 hingga 14 kg. Ini kerana sistem metabolisme dalam badan tidak lagi berfungsi seperti biasa.

Apabila tahap hormon tiroid menurun, tubuh mengekalkan kalori yang ada dan mengubahnya menjadi lemak. Kesannya, tubuh menyimpan lemak lebih kerap daripada membakarnya. Inilah yang membuatkan anda bertambah berat badan.

3. Keguguran rambut

Selain mempengaruhi sistem metabolisme, hormon tiroid juga mempengaruhi kesihatan rambut. Folikel atau kantung kecil di mana rambut tumbuh akan berhenti tumbuh semula apabila hormon tiroid habis. Kesannya, rambut menjadi mudah rontok.

4. Kulit gatal dan kering

Sama seperti folikel rambut, sel-sel kulit juga terus tumbuh dan dipengaruhi oleh hormon tiroid. Apabila hormon tiroid habis, kitaran pertumbuhan semula kulit menjadi serba salah. Jadi sel kulit mengambil masa lebih lama untuk tumbuh semula.

Panjang pergantian sel kulit ini menjadikan lapisan kulit terluar hidup lebih lama. Jadi, lapisan luar kulit ini sangat mudah tersinggung, seperti gatal dan kering.

5. Kemurungan

Tahap hormon tiroid yang rendah di dalam badan boleh menyebabkan seseorang mudah merasa tertekan. Ini disebabkan oleh gangguan hormon selepas bersalin apabila hormon tiroid berkurang.

Jika dibandingkan dengan lelaki, wanita dengan hipotiroidisme lebih cenderung kepada kemurungan.

Sekiranya anda sering merasa tertekan, berjumpa doktor dengan segera. Pemeriksaan perubatan akan menunjukkan sama ada kemurungan yang anda alami adalah gejala hipotiroidisme atau tidak.

6. Kesukaran mengingat sesuatu dan menumpukan perhatian

Secara umum, orang yang mengalami hipotiroidisme mengadu kesukaran untuk mengingat dan menumpukan perhatian. Walau bagaimanapun, gejala ini dapat diatasi dengan mengambil ubat penambah hormon tiroid.

Kesukaran mengingati sesuatu atau menumpukan perhatian boleh berlaku kepada semua orang. Tetapi jika keadaan ini sering dirasakan, mungkin anda mengalami simptom hipotiroidisme.

Bagaimana merawat hipotiroidisme?

Rawatan yang paling biasa untuk hipotiroidisme adalah mengambil ubat penambah hormon tiroid. Kaedah ini tentunya mesti dilakukan berdasarkan cadangan doktor. Selain itu, pengambilan ubat jangka panjang juga berisiko memberi kesan sampingan.

Cara semula jadi dengan makan makanan sihat boleh menjadi alternatif bagi anda yang bimbang akan kesan sampingan. Anda boleh menggunakan diet bebas gula untuk meningkatkan tenaga. Selain itu, mengehadkan pengambilan gula juga dapat membantu mengembalikan kitaran pertumbuhan semula kulit.

Anda juga boleh memakan sumber makanan yang mengandungi vitamin B-12. Ini termasuk biji wijen, tuna, keju, susu, dan telur. Vitamin B-12 mampu memperbaiki sel-sel dalam badan yang terganggu akibat hipotiroidisme.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.