Kesihatan

Tinggi Serat, Ini adalah Manfaat Kesihatan Gandum Utuh untuk Kesihatan

Manfaat bijirin penuhbijirin penuh) untuk sarapan anda perlu mencuba, supaya anda mempunyai lebih banyak tenaga semasa menjalankan aktiviti. Gandum utuh boleh menjadi alternatif sarapan yang sihat untuk anda makan.

Biji-bijian utuh baik untuk dimakan kerana mereka menjalani sedikit pemprosesan. Nah, proses pendek ini juga menjadikan pemakanan lebih lengkap. Biasanya gandum utuh berwarna lebih coklat dan teksturnya lebih kasar.

Beberapa jenis bijirin penuh sebahagian daripadanya terdapat dalam oat, beras perang, barli, atau sorgum.

Manfaat kesihatan bijirin penuh

Apakah faedah kesihatan gandum utuh? Mari lihat ulasan penuh di bawah:

1. Baik untuk kesihatan jantung

Salah satu sebab mengapa gandum baik untuk anda konsumsi adalah kerana ia baik untuk jantung. Biji-bijian penuh kaya dengan lignan yang mengandungi enterolakton dan dapat membantu mencegah penyakit jantung.

Produk bijirin penuh Ia juga dapat menurunkan tekanan darah yang mengurangkan risiko serangan jantung.

2. Menurunkan risiko strok

Manfaat gandum yang seterusnya ialah ia dapat membantu menurunkan risiko strok.

Dilaporkan Garis KesihatanDalam kajian 6 kajian yang dilakukan pada hampir 250,000 orang, mereka yang makan biji-bijian mempunyai risiko strok 14 persen lebih rendah daripada mereka yang tidak makan biji-bijian.

Selain itu, kandungan biji-bijian seperti vitamin K di dalamnya juga dapat membantu mengurangkan risiko strok.

3. Membantu menurunkan berat badan

Makan bijirin juga merupakan pilihan terbaik untuk membantu menurunkan berat badan. Dengan memakan bijirin penuh, serat dan karbohidrat kompleks di dalamnya dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama.

Oleh itu, gandum baik digunakan sebagai bahan makanan alternatif dalam program diet untuk menurunkan berat badan.

4. Mengurangkan risiko diabetes jenis 2

Manfaat gandum seterusnya adalah mengurangkan risiko diabetes jenis 2, ini kerana gandum utuh mengandungi magnesium. Ini adalah mineral bersama untuk lebih daripada 300 enzim yang secara langsung mempengaruhi bagaimana tubuh menggunakan insulin.

Pengambilan bijirin secara berkala juga dapat membantu mengawal gula darah.

5. Pastikan sistem pencernaan sentiasa sihat

Serat dalam biji-bijian juga mempunyai kelebihan kerana dapat menyokong pencernaan yang sihat. Serat yang terkandung dalam biji-bijian dapat membantu melancarkan najis dan mengurangkan risiko sembelit.

Serat yang terkandung dalam gandum juga berfungsi sebagai prebiotik. Ini berfungsi untuk membantu memberi nutrisi kepada bakteria usus yang baik dan baik untuk kesihatan pencernaan.

6. Mencegah keradangan kronik

Manfaat bijirin penuh Langkah seterusnya adalah mencegah keradangan kronik. Kandungan betaine dalam gandum utuh berguna untuk mencegah keradangan kronik seperti rematik.

Selain itu, betaine juga mempunyai sifat anti-radang yang berfungsi untuk mengurangkan risiko penyakit seperti osteoporosis.

7. Mengoptimumkan tahap hormon estrogen

Gandum utuh dapat mengoptimumkan tahap hormon estrogen sehingga selalu terkawal, salah satunya berguna untuk mengurangkan risiko barah payudara.

Makan biji-bijian juga dapat membantu mengurangkan rembesan asid hempedu dan enzim bakteria dalam tinja, sehingga mengurangkan risiko barah usus besar.

8. Membekalkan tenaga tambahan untuk badan

Biji-bijian penuh mengandungi karbohidrat kompleks yang memerlukan waktu lebih lama untuk diserap oleh badan sebelum diproses menjadi gula darah dan tenaga.

Inilah yang membuat anda merasa kenyang lebih lama apabila anda makan biji-bijian, dan juga baik untuk mengurangkan risiko kegemukan.

Selain itu, kandungan vitamin B dan karbohidrat kompleks dalam gandum juga berguna untuk memberi tenaga kepada tubuh.

Demikianlah tinjauan manfaat kesihatan gandum utuh untuk tubuh. Oleh itu, mari kita mula makan gandum dengan kerap!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!