Kesihatan

Mengapa Demam Denggi dan Kepialu Boleh Berlaku Pada Masa Yang Sama?

Demam denggi (DHF) dan kepialu adalah dua keadaan yang sangat berbeza. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, denggi dan kepialu datang pada masa yang sama. Jadi, mengapa ini berlaku?

Baca juga: Berkesan Mempercepat Penyembuhan Demam Denggi, Cubalah 8 Makanan Berkhasiat Ini

Gambaran keseluruhan mengenai denggi dan tifus

Demam denggi (DHF) adalah penyakit yang disebabkan oleh virus denggi. Virus denggi ditularkan oleh nyamuk, terutama dari Aedes aegypti atau Aedes albopictus.

Demam denggi boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti demam tinggi, sakit kepala, otot, tulang, atau sakit sendi, serta munculnya ruam atau bintik merah pada kulit.

Sementara itu, demam kepialu atau kepialu adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi. Jangkitan bakteria boleh berlaku apabila seseorang memakan makanan atau air yang tercemar bakteria Salmonella typhi.

Kepialu juga boleh menyebabkan gejala tertentu, seperti demam tinggi, sakit kepala, sakit perut, hingga sembelit atau cirit-birit.

Apa yang menyebabkan seseorang mendapat denggi dan demam kepialu pada masa yang sama?

Kedua-denggi dan kepialu memang mempunyai perbezaan. Namun, seperti yang telah dijelaskan bahawa dalam beberapa kes, demam berdarah dan demam kepialu dapat terjadi secara serentak.

Pada dasarnya, penyebab sebenar DHF dan kepialu yang berlaku serentak masih belum diketahui dan memerlukan kajian lebih lanjut.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap menyebabkan denggi dan demam kepialu bersamaan, termasuk:

1. Penurunan sistem imun

Sistem kekebalan tubuh yang menurun juga dapat menyebabkan seseorang yang menghidap demam denggi rentan terhadap penyakit lain, misalnya, boleh menyebabkan demam denggi dan tifus bersamaan.

Anda perlu tahu bahawa untuk melawan jangkitan, sistem imun menghasilkan antibodi untuk meneutralkan zarah virus denggi. Kemudian, sistem pelengkap akan diaktifkan untuk membantu antibodi dan sel darah putih menyingkirkan virus.

Tindak balas imun juga merangkumi sel T sitotoksik (limfosit) yang berperanan dalam mengenali dan membunuh sel yang dijangkiti. Untuk lebih memahami bagaimana virus denggi mempengaruhi sistem imun, berikut adalah penjelasan lengkap.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara simptom tifus dan denggi

Dua bahagian sistem imun

Pertahanan tubuh terhadap patogen menyerang adalah sistem kekebalan tubuh yang terdiri daripada dua bahagian, iaitu sistem imun bawaan (memberikan perlindungan langsung kepada tubuh).

Tindak balas imun semula jadi dengan cepat mengenali patogen, tetapi tidak memberikan imuniti jangka panjang terhadap patogen yang menyerang.

Kemudian ada sistem imun adaptif (menghasilkan sel yang secara khusus mampu menargetkan sel patogenik dan yang dijangkiti. Sel yang dihasilkan oleh sistem imun adaptif termasuk sel B yang mengeluarkan antibodi dan sel T sitotoksik.

Sistem imun adaptif memerlukan masa lebih lama untuk bertindak balas terhadap patogen. Walau bagaimanapun, sistem imun adaptif memberikan imuniti jangka panjang terhadap patogen.

Bagaimana virus denggi menyerang sistem imun?

Nyamuk dapat menyuntik virus denggi ke dalam aliran darah. Virus kemudian menjangkiti sel-sel kulit berdekatan yang dikenali sebagai keratinosit. Bukan hanya itu, virus denggi juga dapat mereplikasi sel-sel imun khas yang terdapat di kulit, iaitu sel Langerhans.

Sel Langerhans sendiri berperanan dalam mengesan patogen menyerang dan memaparkan molekul patogen (antigen) di permukaannya.

Sel-sel Langerhans kemudian bergerak ke kelenjar getah bening dan memberi amaran kepada sistem imun untuk mencetuskan tindak balas imun kerana adanya patogen di dalam badan.

Sel Langerhans yang mengaktifkan tindak balas imun semula jadi memberi amaran kepada dua jenis sel darah putih, monosit dan makrofag, untuk melawan virus. Biasanya, dua sel darah putih akan memusnahkan patogen. Namun, kedua-duanya juga boleh dijangkiti virus.

Virus denggi dapat "memperdayakan" sistem imun untuk mengatasi pertahanannya. Walaupun begitu, sistem imun mempunyai pertahanan tambahan terhadap virus.

Nah, apabila tindak balas imun semula jadi atau adaptif melawan jangkitan denggi, tubuh dapat pulih dari demam denggi.

2. Kerosakan endotel usus

Kerosakan endotel usus juga boleh menyebabkan denggi dan kepialu pada masa yang sama. Pada dasarnya, penyebab koinfeksi bakteria dalam kes demam denggi masih belum difahami sepenuhnya.

Namun, diketahui bahawa virus denggi dapat menyebabkan percambahan sel T untuk mengurangkan tindak balas mitogen.

Kemungkinan interaksi antara demam denggi dan kepialu berlaku kerana kerosakan endotel usus atau pendarahan usus. Sebab lain adalah kerosakan pada penghalang mukosa usus. Seperti dipetik dari halaman Jurnal Bangladesh Dalam Talian.

Itulah beberapa maklumat mengenai penyebab denggi dan kepialu bersama. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!