Kesihatan

Ini adalah kaedah yang betul untuk menghilangkan wattle di kawasan lengan

Gelambir disebabkan oleh penurunan kadar metabolisme dan gaya hidup yang tidak menetap seiring bertambahnya usia. Gerak-gerak tidak menyenangkan untuk dilihat dan membuang watt pada lengan bukanlah kerja yang mudah kamu tahu.

Nah, berikut adalah beberapa petua yang perlu anda lakukan untuk menghilangkan ketiak.

1. Fokus pada penurunan berat badan secara keseluruhan

Teknik pengurangan tempat dapat meningkatkan kadar kehilangan lemak secara keseluruhan, sedangkan pada bahagian tubuh yang dilatih ia tidak memberi kesan yang signifikan. Kerana pembahagian pembakaran lemak bagi setiap orang adalah berbeza.

Oleh itu, anda harus menumpukan pada latihan membina otot lengan menggunakan berat badan sambil mengurangkan tahap lemak badan secara keseluruhan.

2. Mula bersenam untuk membina otot di lengan

Sukan yang boleh anda lakukan termasuk mengangkat berat dan senaman berat badan. Mengangkat berat badan adalah satu bentuk latihan ketahanan yang dapat mengurangkan jumlah lemak badan dan membina jisim otot.

Ini akan meningkatkan metabolisme anda dan membakar lebih banyak kalori sepanjang hari. Contoh mengangkat berat adalah:

  • Keriting basikal
  • Sambungan trisep overhead
  • Tekanan overhead
  • Baris tegak

Sementara itu, senaman berat badan adalah sukan yang menggunakan berat badan sebagai asas daya tahan. Satu jenis sukan senaman berat badan sukan adalah tolak naik.

Bukan sahaja mudah dan murah, tetapi senaman berat badan juga membawa banyak faedah dan merupakan latihan yang berkesan untuk meningkatkan kekuatan badan atas.

3. Latihan kardio

Cardio adalah sejenis senaman yang meningkatkan degupan jantung anda untuk membakar lebih banyak kalori. Seiring dengan latihan membina otot, kardio dapat mempercepat penurunan berat badan dan meningkatkan jisim badan tanpa lemak.

Sebaik-baiknya, senaman kardio dilakukan selama 20-40 minit sehari atau 150-300 minit seminggu.

4. Banyakkan minum

Mengkonsumsi 500 ml air terbukti dapat meningkatkan kadar metabolisme hingga 30% selama lebih kurang 35 minit. Kebiasaan minum air ketika makan juga dapat meningkatkan rasa kenyang, sehingga mengurangkan kalori yang dimakan.

Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa cecair yang anda makan berasal dari air, teh, dan minuman tanpa gula lain kerana minuman bergula mempunyai kandungan kalori yang tinggi.

5. Perhatikan pengambilan dan kalori makanan harian anda

Kandungan nutrien yang terdapat dalam makanan yang anda makan tidak kurang pentingnya untuk diperhatikan kamu tahu. Tingkatkan pengambilan serat dari sayur-sayuran, buah, dan kacang serta protein untuk memastikan anda kenyang dalam jangka masa yang lama.

6. Dapatkan tidur yang cukup dan berjadual

Mengawal waktu tidur sehingga dijadualkan cukup memainkan peranan penting dalam mengurangkan berat badan secara keseluruhan. Tidur, selain dapat mengawal rasa lapar, juga meningkatkan kemampuan badan untuk menurunkan berat badan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.