Kesihatan

Kesakitan di testis boleh menjadi tanda penyakit tertentu, anda tahu! Ketahui sebabnya di sini!

Kesakitan pada testis boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, dari jangkitan hingga kecederaan. Dalam beberapa kes, keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera.

Testis sendiri adalah organ pembiakan yang kelihatan seperti telur dan terletak di skrotum. Kadang-kadang sebelum rasa sakit muncul di testis, anda biasanya akan merasa sakit di perut atau pangkal paha. Untuk itu, anda mesti mengetahui sebab dan gejala kesakitan pada buah zakar.

Baca Juga: Jangan Abaikan Sakit di Skrotum, Anda Mungkin Mengalami Ketegangan Testis

Penyebab kesakitan pada testis juga boleh menjadi petunjuk penyakit

Berikut adalah beberapa penyebab kesakitan pada buah zakar:

Epididimitis

Epididymitis adalah jangkitan yang berlaku pada epididimis, iaitu organ di mana sperma matang sebelum meninggalkan badan. Beberapa simptom penyakit testis ini adalah:

 • Perlahan-lahan meningkatkan kesakitan
 • Scrotum yang terasa panas apabila disentuh
 • Bengkak.

Penyebab epididimitis adalah penyakit kelamin seperti klamidia dan gonorea. Selain itu, epididimitis juga boleh disebabkan oleh jangkitan saluran kencing.

Biasanya doktor akan menggunakan antibiotik untuk merawat penyakit ini.

Epididimitis boleh menjadi tanda ketika testis anda sakit. Foto: Kesihatan Harvard.

hernia

Hernia adalah keadaan yang berlaku apabila tisu menekan dan menembusi bahagian lemah otot perut. Jenis hernia yang dapat meresap ke dalam skrotum adalah hernia inguinal dan penyakit ini boleh menyebabkan kesakitan dan pembengkakan testis.

Untuk merawat keadaan ini, doktor biasanya hanya akan menekan tisu yang menembusi skrotum kembali ke asalnya. Sekiranya kaedah ini tidak berkesan, maka anda akan memerlukan pembedahan untuk merawat hernia ini.

Batu karang

Biasanya batu ginjal boleh menyebabkan kesakitan yang boleh merebak ke testis. Kesakitan yang memancar ini juga dikenali sebagai sakit rujukan kesakitan yang dirujuk, di mana penyebabnya bukan terletak di lokasi kesakitan.

Beberapa gejala yang berkaitan dengan batu karang adalah seperti berikut:

 • Air kencing berwarna darah
 • Sensasi terbakar semasa anda kencing
 • Loya
 • Sakit di bahagian atas zakar
 • Sakit yang terasa tajam dan membuat kekejangan di bahagian belakang hingga ke pangkal paha
 • Kerap membuang air kecil
 • Muntah.

Kadang kala doktor akan meminta anda menunggu batu ginjal ini berlalu dan berlalu dengan sendirinya. Namun, jika anda mula merasakan gejala jangkitan seperti demam atau keluar dari zakar, segera dapatkan bantuan perubatan.

Rawatan yang anda boleh dapatkan biasanya dalam bentuk pembedahan untuk membuang batu ginjal atau terapi litotripsi gelombang kejutan yang menggunakan gelombang getaran untuk memecah batu ginjal.

Orchitis

Penyakit ini adalah jangkitan dan keradangan yang berlaku pada testis. Orchitis biasanya berlaku kerana anda tidak merawat epididimitis anda.

Beberapa gejala penyakit ini adalah:

 • sakit
 • Demam
 • Loya
 • Sakit di zakar
 • Satu atau kedua buah zakar menjadi bengkak
 • Muntah.

Anda mesti mendapatkan rawatan perubatan dengan segera apabila epididimitis telah menjadi orkitis. Kadang-kadang kesakitan yang anda alami akan sangat menyakitkan dan boleh menyerupai kilasan testis atau kilasan testis yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Rawatan untuk orkitis bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor biasanya akan menetapkan antibiotik. Sekiranya ia disebabkan oleh virus, maka anda memerlukan beberapa rawatan tambahan seperti penghilang rasa sakit, rehat yang mencukupi dan peningkatan skrotum.

Kilasan testis

Torsi testis atau kilasan testis adalah keadaan perubatan yang berlaku apabila testis dipusingkan di sekitar tali spermatik, yang merupakan tiub yang membawa sperma dari testis ke uretra.

Keadaan ini biasanya berlaku pada lelaki muda yang berumur di bawah 25 tahun. Gejala kilasan testis adalah seperti berikut:

 • Loya
 • Scrotum menjadi kemerahan atau sedikit gelap
 • Kesakitan yang tiba-tiba dan sengit di satu sisi skrotum
 • Pembengkakan skrotum
 • Muntah.

Kesakitan yang berlaku kerana penyakit ini tidak selalu tiba-tiba, anda tahu. Kerana sebilangan orang benar-benar merasakan kesakitan secara beransur-ansur menjadi sangat menyakitkan dalam beberapa hari.

Rawatan penyakit ini dilakukan dengan cara pembedahan untuk membetulkan keadaan testis. Sekiranya tidak berkesan, maka testis yang bermasalah perlu dikeluarkan. Tetapi jangan risau, kerana membuang salah satu zakar tidak akan mempengaruhi kesuburan anda.

Testis berpintal boleh menyebabkan kesakitan testis. Foto: Urologi Atlantik.

Baca Juga: Berhati-hati! Kesan Testis boleh Mempengaruhi Kesuburan, Bagaimana Mengobatinya?

Pertembungan

Pukulan atau kesan tidak sengaja pada testis boleh menyebabkan rasa sakit, bengkak dan ruam di kawasan ini. Testis juga boleh pecah atau terdapat penumpukan darah di testis (hematocele).

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan untuk mengatasinya.

Ini adalah pelbagai penyebab kesakitan testis dan penyakit yang berkaitan. Selalu jaga keadaan, kenali gejala keadaan ini, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.